Pisipätte kahtlustatakse taksojuhi tapmises

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tehtud foto sellest, kuidas politsei saadab ühte arvatavatest tapjatest kohtusse.
Eile tehtud foto sellest, kuidas politsei saadab ühte arvatavatest tapjatest kohtusse. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja.

Rakvere taksojuhi tapmises kahtlustatakse kahte varem korduvalt kriminaalkorras karistatud meest, kelle arvatavaks mõrvamotiiviks on omakasu.


Neljapäeva pärastlõunal Tapa linna külje alt Moe küla lähistelt lumiselt tühermaalt politseinike leitud Volvo takso pagasiruumi avamisel sai kinnitust uurijate halvim kartus – Volvot juhtinud Tõnu (60) oli tapetud.



Sellele viitasid mehe surnukehal olevad mitmed torke- ja lõikehaavad. Samas ei saa esialgu välistada sedagi, et mehe surma põhjustas siiski pagasiruumis surnuks külmumine.



Vaid aasta tagasi igakuiselt saadavale invaliidsuspensionile taksojuhina lisa teenima läinud Duo takso juht Tõnu jäi teadmata kadunuks kolmapäeva õhtul kella üheksa paiku Rakvere linnas, kui ta kliendid peale võttis ja teadmata suunas sõitis.



Taksojuhi abikaasa Aili (62) sõnul rääkis ta oma mehega viimati kadumispäeva lõunal, kui palus Tõnul toidupoest raskemad asjad autoga koju tuua.



«Ta tõigi soola, kapsapea ja mitu kilo jahu,» rääkis 38 aastat Tõnuga abielus olnud naine Postimehele. «Ei tahtnud kodus isegi süüa. Vahetas ainult jalanõud talviste saabaste vastu, sest külmaks kiskus.»



Kui mees ööseks koju ei naasnud ja telefonile ei vastanud, hakkas politsei Tõnu taksot hommikul taga otsima. Väidetavalt kasutati selleks ka positsioneerimisteenust. Õnneks saatis otsinguid kiiresti edu.



«See auto leiti tänu politsei professionaalsele tööle, mingit juhust siin ei olnud,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo. Tema sõnul oli auto Rakverest mitmekümne kilomeetri kaugusele inimtühja kohta viidud kindla sooviga seda seal mõnda aega peidus hoida.



Juba samal päeval pidas politsei kinni ka Tõnu arvatavad tapjad, kaks varem korduvalt karistatud ja vene keelt kõnelevat Lääne-Virumaa elanikku. «Kahtlustatavate ühine taust seisneb näiteks selles, et mõlemaid on varem karistatud uimastite tarvitamise eest,» ütles vanemprokurör.



Eile andis kohus loa mehed pooleks aastaks vahi alla võtta. Nii 20-aastane Kundast pärit Timofei kui ka temast 12 aastat vanem Rakveres elav Juri on varem seisnud kohtu ees erinevate varavastaste kuritegude eest. Seetõttu pole neile võõras ka kinnipidamisasutuses karistuse kandmine.



Vanemprokuröri sõnul on kahtlustatavaist nooremal siiani kohalikus politseis menetluses mitu kriminaalasja, mille eest tal alles tuleb vastust anda. Meriloo sõnul tunnistavad kahtlustatavad osaliselt oma süüd. Teo väidetav motiiv on omakasu.



«Minu isa oli hirmus tagasihoidlik, kui nad oleks temalt raha ähvardades küsinud, siis isa oleks selle ilmselt neile ise andnud,» kommenteeris mõrvamotiivi tapetu poeg Ivo (37).



Miks tapjad taksoga just Tapa linna lähedale sõitsid ja taksofirmale kuuluva auto seal lageda taeva alla jätsid, jääb esialgu avalikkuse eest saladuseks. «Nad ise põhjendavad seda küll, kuid see on uurimismaterjal,» ütles vanemprokurör Merilo.



Ühe Rakvere taksojuhi sõnul on tema ja kolleegid juhtunust šokis. Traagilise sündmuse üle on arutatud ka teiste taksofirmade sohvritega. «Ega jahipüssi kaasa ei võta,» vastas taksojuht Virumaa Teataja küsimusele, kas edaspidi kavandatakse enda kaitseks täiendavaid turvameetmeid kasutada.



Viimati pussitati Lääne-Virumaal taksojuhti 2005. aasta novembris, kui kolm noormeest peksid ja pussitasid Sõmeru metskonna läheduses Duo Takso töötajat.



Taksojuht palus neil end mitte metsa surema jätta ja noormehed sõidutasid ta Rakvere haigla lähedale, kust mehel õnnestus omal jalal meedikuteni jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles