Politsei: koduvalve on väga vähestel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu valveseade
Kodu valveseade Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Varaste elu keeruliseks tegemiseks soovitab politsei inimestel oma asju ise hästi kaitsta, praegu aga on näiteks turvafirma valve uuringute andmetel vaid 7 protsendil kodudest.

Politsei märgib, et varguste ärahoidmiseks peavad kõik inimesed muutma mõtteviisi. «Reeglina ei võta varas murutraktorit aiatöödeks ega telefoni sõpradega suhtlemiseks. Need asjad võetakse üldjuhul selleks, et need edasi müüa,» rääkis PPA politseikapten Krista Aas.

«Kui puuduvad inimesed, kes kahtlase päritoluga kaupa ostavad, siis muutub ka üks osa vargustest mõttetuks. Läbi selle on just ühiskonnal endal võimsad hoovad varaste «turu» lõhkumisel,» selgitas ta.

Sama oluliseks pidas ta, et varga elu tehtaks võimalikult keeruliseks oma vara maksimaalselt kaitstes. «Uuringud on näidanud, et Eestis on nt turvafirma või mõne muu koduvalve teenuse kasutajaid keskmiselt 7 protsenti elanikkonnast. See ei ole muutunud alates 2008. aastast ning uuringu põhjal ei näe inimesed selliste teenuste tarbimiseks ka vajadust,» nentis Aas.

«Kodune vara on kindlustatud vaid ca 20 protsendil perekondadest, samas kui näiteks Põhjamaades on see valdav käitumismudel,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles