Tervisetõendi muutmine kohustas välja vahetama ka juhiluba

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil juhilubade vahetusse suunav silt ARK Tartu büroos.
Pildil juhilubade vahetusse suunav silt ARK Tartu büroos. Foto: Ove Maidla

Staažikas autojuht peab välja vahetama oma juhiloa, kuna otsustas, et ei soovi terivisetõendile märget, mis lubab sõita peale B-kategooria masinate ka muude sõidukitega.

68-aastane Enn Vahessaar uuendas eelmise aasta jaanuaris oma juhiluba, kus on kirjas, et ta võib lisaks B-kategooria autodele juhtida ka mootorratast, bussi ja veokit. Tänavu läks mees uuendama oma tervisetõendit.

Kuna ta vana mehena ei kavatse enam suurte busside ja veoautodega sõita, otsustas ta, et tervisetõendile läheb kirja, et ta võib sõita vaid B-kategooria autodega.

«Ma olen pensionär ja ma mõtlesin, et veeren oma autoga veel paar aastat ära ja mulle sellest täitsa piisab,» rääkis ta. «Läksin ARKi ja seal öeldi, et pean nüüd load välja vahetama.»

Vahessaare üllatus oli suur ja ebameeldiv. Mehe jaoks on see mõistetamatu, sest kui tervisetõend lubab tal sõita B-kategooria autoga ja ta seda ka teeb, siis mille vastu ta eksib?

«Kui ma loobun teistest tähtedest lubade peal, siis miks ma pean luba vahetama – see ju maksab,» oli Vahessaar nõutu. Ta maksis tervisetõendi eest 16 eurot ega taha selle muutmiseks uuesti sama palju välja käia. Uus juhiluba maksis eelmisel aastal 24 eurot.

«Kui ma sõidan täis peaga, siis ma saan karistada,» võrdles ta. «Kui ma sõidan tervisetõendiga, mis lubab mul sõita B-kategooriaga ja sõidan bussiga, siis ma saan karistada. Kui ma sõidan oma isikliku autoga, siis ei riku ma ju midagi.»

«Riik sunnib mind raha andma riigikassasse. Miks on Eestis seadused nii imelikud?» imestas Vahessaar, tuues välja, et juhilubade kaasas kandmine pole tegelikult enam uue liiklusseadusega üldse vajalik.

«Juhul, kui isik võib juhtida ainult B-kategooria mootorsõidukeid, siis tuleb tal juhiluba ära vahetada,» kinnitas maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur Postimehele.

Selle aluseks on määrus, mille kohaselt tuleb juhiluba vahetada ka juhul, kui juhi terviseseisund ei luba juhtida juhiloal vastava tähisega märgitud mootorsõidukit ning tervisetõendi andmed on kantud liiklusregistrisse.

Kangur pakkus, et Vahessaarel on kõige mõistlikum pöörduda oma perearsti poole, kes annaks loa juhtida ka juhiloale kantud teiste kategooriate mootorsõidukeid ehk teeks tervisetõendil vastavad muudatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles