Allik: erakondlik egoism on muutunud julgeolekuriskiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Suurest poliitikast tagasi tõmbunud rahvaliitlase Jaak Alliku sõnul on Eesti jõudnud olukorda, kus erakondlik egoism on muutunud üheks suuremaks julgeolekuriskiks riigile.

«Kõike tehakse lähtuvalt sellest, kui palju saab minu erakond hääli, ja selle nimel ollakse valmis tegema ükskõik mida - seadusi muutma, neid tõlgendama, rahvale näkku valetama,» vahendasid ERR uudised Alliku sõnu «Terevisioonis».

Alliku sõnul seisame me raske küsimuse ees, kas Eesti ei vajaks mitte poliitilist reformi, sest praegu on meil tugevad erakonnad, mis valitsevad Eestit mitte rahva, vaid enda huvides.

Näiteks võiks valitsemissüsteemi Alliku sõnul ümber teha nii, et Toompeale jääks praeguse 101 saadiku asemel näiteks 30 erakonna nimekirja järgi valitud poliitbroilerit.

«Ja ülejäänud 71 saadikut tuleks ühemandaadilistest ringkondadest - vallavanemad, ärimehed, kultuuritegelased - kes käiks kord kvartalis kahe nädala jooksul koos. Ülejäänud kolme kuu jooksul saaks nad ettepandud eelnõusid oma valijate peal kontrollida. Peaasi, et nad oleks selgelt sõltuvad oma valijatest, mitte erakonnaliidritest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles