Euroopa Komisjon: omavalitsuste väiksus on Eestis tõsine probleem

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler.
Siim Kiisler. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Eile avaldatud Euroopa Komisjoni raporti kohaselt on Eesti omavalitsustel oma väiksuse tõttu sageli keeruline täita neile pandud ülesandeid ning Eestil on vaja edasi minna omavalitsuste reformimisega.

Euroopa Komisjon juhtis Eesti tähelepanu asjaolule, et enamikul kohalikel omavalitsustel on nende väiksuse tõttu raskusi vajalike sotsiaal-, tervishoiu-, tööturu-, transpordi- ja haridusteenuste osutamisega. Lahendus oleks aidata omavalitsustel ühineda ja koostööd teha.

«Kohaliku omavalitsuse edukaks toimimiseks on vaja, et selles elaks kriitiline mass inimesi, et oleks üldse võimalik vajalikke teenuseid kvaliteetselt pakkuda. Täna elab pooltes Eesti omavalitsustes vähem kui 1800 inimest ning sellistel omavalitsustel on ikka väga keeruline oma ülesandeid täita,» nõustus raportiga ka regionaalminister Siim Kiisler, kes esitas oma reformiplaani juba 2009. aastal.

Kiisleri sõnul näitab kogemus, et pelgast koostöö soodustamisest omavalitsuste ühinemiseks siiski ei piisa.

«Paraku on selliseid edukaid näiteid üksikuid. See näitab, et lahenduseks on ikkagi riigi jõulisem sekkumine ning suuremate omavalitsuste moodustamine,» ütles Kiisler.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles