Ministeerium: GRECO ei eksinud erakondade rahastamise seaduste kiitmisel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsministeeriumi väitel pole korruptsioonivastase riikide ühenduse GRECO kiitev hinnang Eesti erakondade rahastamise seadusandlusele äsja puhkenud rahaskandaali valguses ekslik, sest varjatud rahastamist käsitlevad seadusepunktid võeti vastu 2011. aastal.

Euroopa Nõukogu juures asuva korruptsioonivastase riikide ühenduse GRECO (Group of States Against Corruption) 16. mail avaldatud vastavusaruanne nendib, et Eestis on erakondade rahastamist puudutavate seadustega kõik korras. Äsja puhkenud erakondade rahastamise skandaali kõrval tundub see väide aga pentsik.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talve sõnul seisnevad GRECO poolt silmas peetud vajalikud seadusetäiendused selles, et enne 2011. aastat tundis erakonnaseadus vaid varjatud annetuse mõistet, mis oli mis tahes kaupade, teenuste, varaliste ja mittevaraliste õiguste loovutamine erakonnale tingimustel, mis ei ole kättesaadavad teistele isikutele. Samuti oli keelatud anonüümne annetus ehk annetus, mille tegija ei ole teada.

Alates 2011. aastast on lisatud ka nõue, et annetamine peab toimuma annetaja oma vara arvelt. Eesti käitus vastavalt GRECO soovitustele ka selles, et seadusega kohustati erakonda keelatud annetuse ilmnemisel see koheselt annetajale tagastama ning kandma selle riigieelarvesse. Samuti on nüüd võimalik määrata sunniraha või viivist juhul, kui erakond, üksikkandidaat või valimisliit erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutust ei täida.

«Nagu viimasest GRECO aruandest võib näha, leiab GRECO, et teatatud meetmed on suur edasiminek vastavalt soovituse nõuetele,» sõnas Talv.

Korruptsioonivastase riikide ühenduse aruandes oli samas kirjas ka soovitus arutada, kas karistusi ebaseaduslike annetuste osas peaks tulevikus täiendama näiteks kõrgemate sunnirahadega või kriminaalkaristustega.

«Seega ei ole õige järeldada, et GRECO oleks varjatud ehk keelatud annetuse sootuks unustanud, vastupidi, GRECO leiab, et selle küsimusega tuleks riigil edasi tegeleda,» ütles Talv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles