Riigikohus võtab menetlemisele Trepi tänava küsimuse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepi tänav.
Trepi tänav. Foto: Peeter Langovits

Riigikohus otsustas võtta menetlusse Tallinna linnavalitsuse kassatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale, mis kohustab linna lammutama Harju tänava haljastuga piirneva Trepi tänava ja Nõelasilma värava ehitised.

«Tallinna linn on seisukohal, et ringkonnakohtu otsus on ebaõige,» ütles linna õigusdirektor Priit Leelo. «Ringkonnakohus pidanuks hinnangu kujundamisel lisaks asjaõigusseadusele kohaldama ka muinsuskaitseseadust ja kaaluma muuhulgas avalikku huvi, sealhulgas kinnismälestisele, muinsuskaitsealale ja sellel paiknevatele ehitistele kohtuotsuse täitmise tulemusena tekkida võivaid kahjustusi.»

Kassatsioonikaebuses tõdetakse, et kuivõrd vaidlusalune objekt on UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal asuv arheoloogiamälestis, pidanuks kohus otsuse tegemisel arvestama ka Eesti vabariigi poolt ratifitseeritud arheoloogiapärandi kaitse Euroopa konventsioonist, UNESCO ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsioonist ning UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsioonist tulenevaid nõudeid ning kohustusi.

Tallinna ringkonnakohus kohustas 9. veebruaril Tallinna linna lammutama vanalinnas Harju tänava haljastuga piirneva ajaloolise Trepi tänava ja Nõelasilma värava juures restaureeritud rajatised.

«Kohtuotsuse täitmise tulemusena muutuks Harju tänava haljastuga harmooniliselt liituv Trepi tänava ja Nõrelasilma värava eksponeerimisala taas varemeid katvaks mullahunnikuks nagu enne restaureerimistööde algust,» selgitas Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm.

Harju tänav 30 kinnistu, mille omanik on OÜ Uranos, paikneb UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud objektil, Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal ja arheoloogiamälestisel. 2006. aasta arheoloogiliste uuringute aruande kohaselt olid tänava lõunapoolses küljes paiknevad Harju tänav 30 ehitise müürid säilinud poole kuni ühe meetri kõrgustena. Uuringutulemuste põhjal tellis Tallinn muinsuskaitse eritingimused, mis nägid ette ajaloolise Trepi tänava ja Nõelasilma ümarkaarse värava taastamise ja eksponeerimise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles