Alternatiivnoored süüdistavad politseid omavolis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei peamaja Tallinnas.
Politsei peamaja Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Pärnu maanteel tegutseva sõltumatu sotsiaalkeskuse Volk esindajate kinnitusel tungisid politseinikud üleeile õhtul politsei peamaja vastas asuvasse keskusse, kus kontrolliti kohalviibijate dokumente ning pildistati ruume ja sisustust.


«Politsei väitis ekslikult, nagu oleks sotsiaalkeskus ebaseaduslik ja hoones viibitakse omaniku loata. Pärast kõnet omanikule, kes kinnitas kokkuleppe olemasolu, nõuti ebaselgete põhjendustega ikka kohalviibijate dokumente. Elanikke kahtlustati selge põhjuseta laias valikus kuritegudes, otsiti nende isiklike asjade hulgast narkootikume ja pildistati sisustust. Õnneks piirdus politsei tegevusest põhjustatud kahju maha tallatud


traataia ja koost lammutatud veetünni soojustusega,» rääkis keskuse esindaja.

Politsei pressiesindaja Pärtel-Peeter Pere sõnul oli politseinikel hoonesse sisenemiseks siiski omaniku suuline luba. «Erinevatel aegadel kogutud info ja inimestelt tulnud avalduste põhjal kontrollis politsei mitut hoonet, kust leiti eest ka mitu asotsiaalse eluviisiga inimest, kes olid ühe hoone hõivanud,» ütles Pere.

«Teiste hoonete seas kontrolliti ka Pärnu maantee lähistel asunud hoonet, kuhu siseneti omaniku suulisel loal. Elanike käitumise ja oleku põhjal tekkis kahtlus, et nad võivad olla tarvitanud narkootikume. Kahtlus siiski kinnitust ei leidnud ja politseinikud lahkusid hoonest,» väitis politsei pressiesindaja.

Üleeilse intsidendi peale on jõudnud pahameelt avaldada mitu kodanikeühendust. Teravalt võttis rünnaku vastu sõna ka Amnesty International'i liige, ansambli Vennaskond kitarrist Roy Strider. «Sotsiaalkeskus on lisaks ühiskondliku tegevuse arendamisele ka mitmele inimesele koduks. Seetõttu arvame, et politseioperatsiooni käigus võis toimuda põhjendamatu põhiseaduslike õiguste riive. On väär ja alarmeeriv, et kellegi koju tungib rühm politseinikke ja viib seal läbi eritoiminguid, ilma asukatelt sisenemiseks luba küsimata ja ilma kohtuloata, üksnes majaomanikult saadud suulise loa alusel,» ütles Strider.

«Eesti on riik, kus hüljatud majade hõivamine on siiani toimunud vaid peamiselt asotsiaalsete isikute poolt. Need tavad on muutumas ning just meie kõigi teha on see, millises suunas lagunemajäetud majadesse suhtuma hakatakse,» lisas ta.

Sotsiaalkeskuse Volk anonüümseks jääda soovinud esindaja sõnul on praegu keskuse kõik normaalne ja politsei rünnakust šokeeritud inimesed rahunenud. «Ka nende poolt lõhutud aiavärav ja veetünni soojustus on parandatud,» ütles keskuse esindaja, kelle sõnul solvas majas viibinud inimesi politsei närviline ja üleolev suhtumine. «Nendega väitlemise lubasid nad kohe kvalifitseerida politsei töö takistamiseks, mis on teatavasti kuritegu. Samuti otsisid nad igalt poolt narkootikume, kuigi siin elavad ja käivad koos valdavalt karsklased,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles