Anders Tsahkna kohtuprotsess jätkub sügisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila haigla juht ja kunagine Tallinna abilinnapea, keda hetkel süüdistatakse soodustuskelmuses, jäi 2008. aastal vahele purjuspäi sõitmisega. Mees sõitis Otepääl 0,48-promillises joobes. Tollal oli mees sotsiaalkaitseminister Maret Maripuu nõunik, kes oma alluvale ühtki sanktsiooni ei määranud. «Anders teavitas mind kohe juhtunust ning rääkisime sellest väga tõsiselt,» märkis Maripuu. «Kui midagi sellist juhtub, on kõige olulisem, et inimene ise oma eksimust mõistab ja teeb sellest tõsised järeldused.» Maripuu sõnul lubas Tsahkna teha 100 ühiskondlikult kasuliku töö tundi. «Usun, et sellist kahetsusväärset juhtumit enam ette ei tule,» lisas minister.
Keila haigla juht ja kunagine Tallinna abilinnapea, keda hetkel süüdistatakse soodustuskelmuses, jäi 2008. aastal vahele purjuspäi sõitmisega. Mees sõitis Otepääl 0,48-promillises joobes. Tollal oli mees sotsiaalkaitseminister Maret Maripuu nõunik, kes oma alluvale ühtki sanktsiooni ei määranud. «Anders teavitas mind kohe juhtunust ning rääkisime sellest väga tõsiselt,» märkis Maripuu. «Kui midagi sellist juhtub, on kõige olulisem, et inimene ise oma eksimust mõistab ja teeb sellest tõsised järeldused.» Maripuu sõnul lubas Tsahkna teha 100 ühiskondlikult kasuliku töö tundi. «Usun, et sellist kahetsusväärset juhtumit enam ette ei tule,» lisas minister. Foto: Toomas Huik

Harju maakohus teeb dokumendi võltsimises ja pistise võtmises süüdistatava sotsiaalministri reformierakondlasest eksnõuniku Anders Tsahkna kohtuprotsessis suveks pausi, järgmine istung toimub septembri alguses.

Harju maakohus kuulas reedel toimunud istungil kolme tunnistajat. Menetlus jätkub 3. septembril, kui uuritakse veel prokuröri taotletud tõendeid ja alustatakse kaitsja taotletud tõendite uurimisega, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNSile.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus loobus 24. mail Harju maakohtus jätkunud protsessil sotsiaalministri reformierakondlasest eksnõuniku Anders Tsahkna (42) süüdistamisest mõjuvõimuga kauplemises, lähtuvalt hiljutisest riigikohtu lahendist mõjuvõimuga kauplemises süüdistatud Mati Eliste kriminaalasjas.

Samas jätkub kohtupidamine Balti Radiodiagnostika OÜ ja Anders Tsahkna üle dokumendi võltsimise, võltsitud dokumendi kasutamise, toimingupiirangu rikkumise ja pistisevõtmise süüdistuses.

Prokuratuur süüdistab Tsahknat pistise nõudmises ning võtmises, kui nõudis uurimisandmetel kahe meditsiinitehnikaga tegeleva ettevõtte vahelise müügitehingu eest ühelt osapoolelt pistisena osa tehingu maksumusest.

Samuti süüdistatakse Anders Tsahknat dokumendi võltsimises, mille alusel on võimalik omandada õigusi ja vabaneda kohustustest, ning võltsitud dokumendi kasutamises eesmärgiga omandada õigusi ja vabaneda kohustustest. Dokumendi võltsimistega seotud süüdistused sai juriidilise isikuna ka OÜ Balti Radiodiagnostika.

Tsahkna sai süüdistuse ka toimingupiirangu rikkumises, kui ostis uurimisandmetel 2005. aastal ühe ettevõtte, mis omakorda omandas osaluse teises ettevõttes, mis pakkus infosüsteemide arendamise teenust sotsiaalministeeriumile. Alates 2008. aasta 17. märtsist nimetati Anders Tsahkna ametisse sotsiaalministri nõunikuna ja alates sama aasta 5. augustist Eesti E-tervise Sihtasutuse nõukogu liikmena, kus tema kohustuseks oli kavandada sihtasutuse tegevust ja korraldada selle juhtimist ning teostada järelevalvet sihtasutuse ja selle juhatuse tegevuse üle. Sotsiaalministri nõunikuna ja Eesti E-tervise Sihtasutuse nõukogu liikmena tegeles Anders Tsahkna muuhulgas tervise infosüsteemi puudutavate küsimuste lahendamise ning rahastamisotsuste langetamisega enda poolt varem omandatud ettevõtte kasuks.

Kriminaalmenetluse kohtueelset menetlust juhtis riigiprokuratuur ning viis läbi kaitsepolitseiamet.

Reformierakonda kuuluv Anders Tsahkna alustas tööd reformierakondlasest sotsiaalminister Maret Maripuu nõunikuna 2008. aasta märtsis. Sotsiaalministeerium peatas Tsahknaga töösuhte 2009. aasta juunis pärast tema suhtes algatatud kriminaalasja avalikuks tulekut. Tsahkna töölt eemaldamise ajal oli sotsiaalminister Reformierakonda kuuluv Hanno Pevkur.

Pevkur ütles 2009. aasta juunis pärast Tsahkna töölt eemaldamist, et ta ei osanud Anders Tsahkna tegevusest midagi kahtlast välja lugeda. Pevkur märkis, et Tsahkna esitas talle ise avalduse, milles taotles oma töösuhte peatamist. Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip ütles 2009. aasta juunis, et Eestis kehtib süütuse presumptsioon ja inimeste süü üle otsustab kohus. Seetõttu ei heitnud Reformierakond 2009. aastal Tsahknat parteist välja. Äriregistri teabesüsteemi andmetel kuulub Tsahkna ka praegu Reformierakonda.

Tsahkna oli aastatel 2001-2004 Tallinna sotsiaalvaldkonna abilinnapea. 2004. aasta septembris lahkus ta Tallinna abilinnapea kohalt omal soovil pärast Tallinna diagnostikakeskuse enamusosaluse müügist tekkinud skandaali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles