Suletava maakooli asemel alustab erakool

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikakannu põhikool Võrumaal
Pikakannu põhikool Võrumaal Foto: Raigo Pajula

Suvel suletava Võrumaa Pikakannu põhikooli asemel alustab sügisel kohalike eestvõttel tegevust erakool, millest saab Eesti esimene kogukonnakool.

18. juunil saab lõputunnistused Võrumaa Pikakannu põhikooli viimane lend, kirjutab Sirje Pärismaa Õpetajate Lehes.

31. juulist on 140 aastat tegutsenud kool Lasva vallavolikogu otsusega suletud. Direktor Liina Vagula aktusekõne ei tule aga muremaiguline, sest lõpp on hoopis uueks alguseks – koostöös ettevõtlike lapsevanematega antakse haridust edasi.

Kohalike elanike eestvõttel loodud MTÜ Pikakannu Kooli Areng sai eelmisel nädalal haridus- ja teadusministeeriumilt erakooli asutamise loa, sügisest istub vanas armsas majas koolipinki paarkümmend 1.–6. klassi jütsi.

Pärimuskultuuri keskuse projektijuhi Ave Tamra sõnul on tegu Eesti esimese kogukonnakooliga. «Meid ei ühenda maailmavaade, vaid koht, kus elame,» selgitas Tamra. «Lasva vallas on mitu ajalooliselt välja kujunenud keskust. Valla raha jagub paraku sinna, kus rohkem rahvast, ja meie nurka on tahetud vähem anda. Kuid vanemad leidsid, et kuniks lapsi, võiksid nad õppida kodu lähedal. Siia on peresid tagasi tulnud ja ehk tuleb veel, kui kool säilib.»

MTÜ-lased on nõuks võtnud kool üles ehitada pärimuskultuuri keskusena, kus ühe katuse all tegutsemas veel ka huvikool, eelkool, lastehoid, kunstiateljee, toitlustuskoht.

Tamra sõnul tuleb keset metsa koht, kus kogukonna jaoks on kõik keskpõrandal koos. Koolielus leiab tähtsa koha avastusõpe, milles ei tuubita kuivi fakte, vaid uuritakse ise, kuidas asjad toimivad.

«Suur põhjus, miks me ikka väga tahame jätkata, on see, et meist on saanud üks suur ja soe pere, kus üksteist toetatakse ja üksteisega arvestatakse,» lausus Liina Vagula, kes jätkab ka erakooli juhina. «Seetõttu loodame, et lisaks traditsioonilise õppekava täitmisele ja huvikooli tööle on meil pakkuda turvalist ja sõbralikku keskkonda, kus hinnatakse väärtuskasvatust ja kogukonnatunnet.»

Suletakse mitu põhikooli

Suletavate põhikoolide nimekirjas on veel Pärnumaal Tihemetsa, Sillamäel Astangu, Saaremaal Kaarma ja Aste, Valgamaal Pühajärve põhikool. Saaremaal jätkatakse tegevust ühtse Aste põhikoolina. Pühajärve kooli sulgemine on seisma pandud kohtuvaidluse lõpuni. Suletakse ka Järvamaa Kabala põhikool ja lasteaed, mille asemele tehakse uus kool.

Laste vähesuse tõttu muutub kolm põhikooli kuueklassiliseks: Sadala Jõgevamaal, Tali Pärnumaal, Kasari Läänemaal. Suletavate algkoolide seas on Vihula Lääne-Virumaal, Vihtra Pärnumaal, Pärsti Viljandimaal, Lepistiku Tallinnas, Koosa Tartumaal, Tuudi Läänemaal (ühendatakse Lihula gümnaasiumiga).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles