Narva meeri sõpruskonna lõbureis

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva meeri sõpruskond lõbureisil.
Narva meeri sõpruskond lõbureisil. Foto: Repro

Piirilinna vastuolulise kuulsusega ettevõtja avalikustas aastatetaguse Austraalia reisi fotod suhtlusportaalis.

Siseringi eelistamise süüdistuste all olevat Narva linnavõimu tabas järjekordne mainehoop, kui linnavara- ja majandusameti juht Tamara Lui­gas saatis esmaspäeval linnale avaliku kirja, kus avaldas linnajuhtide ja «siseringi» ärimeeste nelja aasta taguse Austraalia ja Uus-Meremaa ühise puhkusereisi fotod.

Narva linnapea Tarmo Tammiste, Keskerakonna Narva piirkonna esimees Andrus Tamm, SA Narva Haigla juht Olev Silland, ettevõtja ja volikogu endine rahanduskomisjoni esimees Fjodor Ovsjannikov ning endine linna palgal olnud nõunik ja ettevõtja Aleksandr Moissejev koos ookeani kaldal poseerimas või liha söömas.

Nii võib sõnastada fotod, mille mullu suvest tänavu jaanuarini vahi all viibinud Ovsjannikov vabadusse pääsedes suhtlusportaalis odnoklassniki.ru oma erakontol üles laadis. Ehkki mees need hiljem eemaldas, olid «huvitavat» infot märganud opositsionäärid need salvestada jõudnud.

Miks Ovsjannikov säärased «pärlid» avalikkusele vaatamiseks üles laadis, on selgusetu. Postimehe telefonikõnedele ärimees eile ei vastanud. Küll väideti Postimehele, et niisuguse käigu taga võib olla Ovsjannikovi tülliminek nüüdseks täielikult Narva linna asjadest taandunud ja Tallinna suundunud Moissejeviga.

Reisiti omal kulul

Iseenesest ei tohiks sõprade-tuttavatega koos reisimises olla midagi taunimisväärset. Ent arutelu peaks olema kuhjaga, kui panna siia kõrvale avaliku teenistuse eetikakoodeksi tõdemus, et ametnik hoidub ka näiliku olukorra loomisest, mis võib seada kahtluse alla tema erapooletuse ja asjade käsitlemise objektiivsuse.

Lisama peaks ka Narvas linnajuhtidega kapitaalselt tülli läinud sotsiaaldemokraatliku taustaga Luigase süüdistused, et linnavõim mängib riigihangetel kokku tuttavate ettevõtjatega.

Selle valguses tekitavad fotod küsimusi. Pealegi, kui Narva linnas kõik tõesti aus on, siis miks Ovsjannikov need fotod suhtlusportaalist lõpuks ikkagi eemaldas.

Eile jõudsid fotod abilinnapea Natalja Šibalovale saadetud avalikus pöördumises linnavalitsuse koduleheküljele, kus neid dokumendiregistris olevas kirjas vaadata saab. Päeva lõpuks oli kohalikes võimukoridorides laineid löönud kiri kogunud virtuaalselt ligi 150 vaatamist.

«See oli tavaline puhkusereis, kus käisid omavahel tuttavad-sõbrad. Tööasju seal ei aetud ja käidi oma raha eest,» lausub linnapea Tammiste. «Jumala eest, kui keegi tahab siin midagi korruptiivset näha, siis ma ainult sülitan sellele. Ma olen viiekümnene mees ja otsustan ise, kellega reisile lähen. Või pean ma kapost luba küsima, kellega tohib reisile minna?»

Edasi Uus-Meremaale

Tammiste kapo-vihjet aitab mõista teadmine, et väidetavalt tundis eriteenistus selle reisi vastu suurt huvi. Seda ennekõike võimalike kinkekaar­tide eest reisimise asjus. Ent kahtlused ei leidnud kinnitust.

«Oleme Narvas kõige enam uuritud omavalitsus ja teame, et ei tohi üheski pisiasjas eksida,» ütleb Narva keskerakondlaste juht Tamm.

Tema sõnul polnud see nimetatud sõpruskonna jaoks kaugeltki esimene reis, kuid see oli esimene pikk reis. Naisi maailma teise otsa kaasa ei võetud.

«Mind kutsus sellele reisile konkreetselt linnapea. Ütles, et kui seltskonda kokku ei saa, võib reis ära jääda. Ma veel tükk aega mõtlesin, kas minna, aga siis ikka läksin,» räägib Narva keskerakondlaste juht.

Avalikustatud fotosid Tamm näinud pole, kuid mäletab nendel poseerimist. «Kusjuures šašlõkk oli väga maitsev, lambalihast,» lausub ta.

Seda, et pärast paarinädalast eksootilist reisi suvel kuriteokahtlusega vahistatud Moissejev sai hiljem vanglast vabanedes tööd toona Tamme juhitud ettevõtte Narva Bussiveod nõunikuna, keskerakondlaste kohalik juht sõbrale teene osutamiseks ei tunnista. «Olin siis lapsehoolduspuhkusel,» ütleb ta.

Ainsana ärritub teemast rääkides Narva haigla juht Silland.

«Teate, helistage Ovsjannikovile ja küsige, miks ta need fotod sinna üles pani,» teatab ta. «Minul ei ole selle reisiga seoses põhjust muretseda ja ma ei leia mingit vajadust selle reisiga seoses kellelegi midagi põhjendada.»

Ehkki reisiseltskond külastas ka Uus-Meremaad, jäi saareriigiga tutvumine Tammiste sõnul vaid põgusaks. «Aega jäi lihtsalt väheks,» ütleb ta.

Reisiseltskond maakera kuklapoolel
•    Tarmo Tammiste – Narva linnapea 2002. aastast. Kohtu all süüdistatuna ametialases võltsimises.
•    Andrus Tamm – Keskerakonna Narva piirkonna esimees.
•    Olev Silland – Narva volikogu liige, haigla juht.
•    Fjodor Ovsjannikov – Narva volikogu rahanduskomisjoni juht. Vahistati mullu kahtlustatuna mõjuvõimuga kauplemises, pistise võtmises ja rahapesus. Vabaduses selle aasta algusest.
•    Aleksandr Moissejev – endine Narva mõjukas keskerakondlane ja mitme linnaettevõtte juht. Mõisteti kohtus süüdi altkäemaksu andmises. Pärast vanglast vabanemist asus taas tööle Narva linnaettevõttes, ent on praeguseks Tallinna lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles