Eesti-Läti sõlmivad uue päästealase koostööleppe

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad.
Päästjad. Foto: Valgamaalane

Täna avatakse pidulikult Valga uus päästehoone ja allkirjastatakse Eesti-Läti päästealane koostööleping.

Kell 11.30 allkirjastavad päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ja Läti Riikliku Tuletõrje- ja Päästeteenistuse peadirektori asetäitja Normunds Plēgermanis Eesti ja Läti vahelise päästealase koostöölepingu, mille eesmärk on lihtsustada abi osutamist ja koostööd piiriüleste päästesündmuste korral.

Eesti ja Läti vahel toimub juba aastaid ühine reageerimine piiriäärsetes piirkondades toimuvatele õnnetustele.

Täna allkirjastatava lepingu näol on tegemist 2007. aastal sõlmitud lepingu uuendamisega, millega täpsustatakse muuhulgas kiiremat ja ladusamat päästesündmustele reageerimist tagavaid kokkuleppeid.

Lisaks varasemale lepingule, on uuendatud lepingus ka riikidevaheline hädaolukordade lahendamisel abi osutamine, samuti ühisõppuste korraldamine ning ekspertide vahetus.

Kell 12.00 avatakse pidulikult Valga uus päästehoone. Avamisel osalevad teiste seas Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu, Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos, Valga linnapea Kalev Härk ja Valga maavanem Margus Lepik, Lätit esindab Läti Riikliku Tuletõrje- ja Päästeteenistuse peadirektori asetäitja Normunds Plēgermanis.

Päästehoone asukoht valiti välja piirkonna vajadusi silmas pidades ning ehitusel võeti arvesse kõiki pääste vajadusi ja loodi päästjatele sobivad töötingimused, et parandada pääste valmisolekut ja päästesündmustele reageerimist nii Valgas-Valkas kui kahe riigi piirialal laiemalt.

Päästehoone nurgakivi asetati 21. juunil eelmisel aastal. Hoone ehitust rahastati Est-Lat programmi raames läbi Valga-Valka Ühise Päästevõimekuse projekti. Projekti partneriteks on Eesti Päästeamet ning Läti Riiklik Tuletõrje- ja Päästeteenistus. 2 343 453 eurose eelarvega projektist rahastab ERDF 1 991 935 eurot.

Selle eest ehitati ja sisustati Eestis Valga päästehoone, Lätis osteti Valka üks paakauto ja üks redeliga tõstukauto, koostati Eesti-Läti piiriülesed päästeala koostöö protseduurid ning piiriülene koostöö strateegia 2012-2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles