Valitsus matusetoetusi taastada ei kavatse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Raigo Pajula

Valitsus ei toetanud Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, millega taheti matusetoetust maksma kõigile, kes matuse korraldamise kulud katavad.

«Valitsuse suund on olnud sotsiaaltoetuse vajaduspõhiseks muutmine. Me oleme hoidunud lausaliste toetuste maksmisest,» põhjendas peaminister Andrus Ansip otsust. Ta selgitas, et praegune Euroopa kriis on tõestanud, et mitmete riikide praktika elada ülejõu ja maksta lausalisi toetusi, ei ole jätkusuutlik.

Kehtiv seadus näeb ette, et riigieelarvest eraldatakse riiklikku matusetoetust juhul, kui matuse korraldab kohalik omavalitsus, seega juhul, kui lahkunu on tundmatu või omasteta isik.

Kõigile maksti matusetoetusi ka enne 2009. aasta 1. juulit, kuid seejärel leiti, et sotsiaalse iseloomuga toetused peaksid olema suunatud eelkõige abivajavatele isikutele.

Ansip kinnitas, et selle süsteemi taastamist valitsusel plaanis ei ole. «Mina pean ainuõigeks lähenemiseks seda, et maksumaksja raha antakse vaid nendele, kes seda hädasti vajavad. Ma ei pea võimalikuks lausalise matusetoetuste süsteemi taastamist,» kinnitas Ansip.

«Kui ka teie järele mõtlete, siis ei pea te mõistlikuks, et riik annab miljonäride peredele matusetoetust mõni tuhat krooni. See pole mõistlik,» sõnas peaminister. «Ühiskond ei ole nii rikas. Küsida tuleks, kust see raha võetakse? Õpetajate palkadest? Lastetoetustest?»

Eelnõu koostajate hinnangul nõuaks matusetoetuste maksmine riigieelarvest täiendavalt 3,5 miljonit eurot.

Valitsus nõustus sotsiaalministeeriumi ja rahandusministeeriumi arvamusega, et lähedase inimese matusekulude katmiseks on võimalus pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole, kes enda kehtestatud tingimustel ja korras võib toimetulekuraskustesse sattunuid toetada.

Samas on teada, et ka omavalitsustel pole rahakott kõigi toetuste maksmiseks sageli piisav. Näiteks Tallinnas sai selleks ette nähtud raha otsa veebruarikuus.

Ansip sõnas, et keegi pole vajaduspõhiste matusetoetuste eelnõu esitanud. «Kui eelnõudega raha saaks, no küllap me siis eelnõusid muudkui kirjutaks. Tallinnas oli just üks äsja üks eelnõu arutamisel, millega otsustati Tallinna televisioonile täiendavalt raha eraldada. Kui minul oleks kaaluda, kas vajaduspõhine matusetoetus või propagandale vahendite eraldamine, siis ma kindlasti eelistaks vajaduspõhist matusetoetust,» viskas peaminister palli Tallinna linna väravasse. «Eks see ole kohalike omavalitsuste valikute küsimus, nii nagu valijad mandaadi on andnud, nii tavaliselt valitsejad otsustavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles