Reinsalu: Makarovi avaldused ei sobi 21. sajandisse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles täna Tartus Balti Kaitsekolledži lõpuaktusel peetud kõnes, et mõnede Vene ametiisikute hiljutised pingeid tekitavad avaldused ei sobi 21. sajandisse.

Üldisest julgeolekuolukorrast rääkides nentis kaitseminister Reinsalu, et tänu rahvusvahelisele koostööle ning NATO ja Euroopa Liidu laienemisele on Läänemere piirkond muutunud Euroopa üheks rahulikumaks ja stabiilsemaks regiooniks, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

«Seda enam panevad mind imestama mõnede Vene kõrgete ametiisikute pingeid tekitavad ja külma sõja vaimust kantud avaldused, nagu näiteks Vene kindralstaabi ülema kindral Makarovi möödunud nädalal Helsingis peetud kõne,» ütles Reinsalu.

Kaitseministri sõnul pole ilmselgelt tegemist üksikute ametnike isiklike arvamusavaldustega, vaid need peegeldavad riigi poliitilise juhtkonna arusaamu.

«Sellised sõnavõtud viitavad, et mõnede riikide jaoks pole Läänemere piirkonna julgeolek mitte eesmärgiks, vaid millekski, millele tuleb pidevalt väljakutseid esitada,» sõnas Reinsalu.

Reinsalu hinnangul on kindral Makarovi sõnavõtt selgeks signaaliks, et ülejäänud maailma jaoks ammu lõppenud külm sõda ei ole mõnes riigis veel läbi saanud. «Tegelikult on aga selline mõtteviis aegunud, see ei sobi 21. sajandisse ega aita kaasa Läänemere piirkonna julgeolekule,» nentis Reinsalu.

Samuti õnnitlesid kaitseminister Reinsalu ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras täna Balti Kaitsekolledži lõpetanud kaitseväelasi ja ametnikke. Kolledži vanemstaabiohvitseri kursuse lõputunnistuse sai 46 ohvitseri 14 riigist, sealhulgas 11 Eesti kaitseväelast. Tsiviilteenistujate kursuse lõpetas üheksa õppurit kuuest riigist, eestlasi oli kursusel 3.

1998. aastal asutatud Balti Kaitsekolledži eesmärgiks on anda Eesti, Läti ja Leedu ning meie partnerriikide ohvitseridele NATO standarditele vastavat vanemohvitseride koolitust. Balti Kaitsekolledž on üks väheseid kaitsekolledžeid, kus ka mitte-NATO riikide ohvitseridel on võimalik saada NATO standarditele vastavat ingliskeelset staabiohvitseride väljaõpet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles