Glikman: ma loodan, et prokuratuur tulevikus mõtleb, mida teeb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leon Glikman.
Leon Glikman. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtja Toomas Annuse kaitsja, vandeadvokaat Leon Glikman ütles täna pärast õigeksmõistvat otsust maadevahetuse kohtuasjas, et prokuratuuri tegevus põhjustas kahju nii riigile kui ka süüdistatavatele.

«Ma loodan, et prokuratuur edaspidi mõtleb, mida teeb. Ega see ei ole esimene kord (kui prokuratuur kaotab kohtuasja - toim.). Riigile tähendab see ju suurt rahalist kaotust. Ja inimesed ei julgegi enam ametiasutustega suhelda, sest peavad pideval kartma prokuratuuri kahtlustusi,» ütles Glikman mõned minutid pärast õigeksmõistvat otsust.

«Saime juriidiliselt hea otsuse, see rõõmustab,» märkis vandeadvokaat samas. «Aga õigeksmõistev otsus ei korva mu kliendi põhiõiguste rikkumist jõhkrat rikkumist kaheksa aasta jooksul.» Glikman meenutas, et Annuse pealtkuulamine algas 2. septembril 2004 ja kestis kuni 2006. aasta oktoobrini. Glikman on varem rääkinud, et altkäemaksu süüdistuse tõttu on Merko kaotanud miljonite eurode väärtuses ehituslepinguid.

«See ei ole normaalne! Õigeks mõistev otsus ei korva inimese tervist ega majanduslike võimaluste äravõtmist,» lisas ta.

«Prokuratuur panustab väga palju sellistesse menetlustesse, aga see ei takista neid täiesti mõttetuid asju kohtusse andmast, nüüd tõenäoliselt edasi kaebamast ja maksumaksja raha edasi raiskamast.»

Vandeadvokaat ei pidanud eriti tõenäoliseks, et kõrgemad kohtuastmed otsust edasi kaebamise korral oluliselt muudaks. «Ei maksa unustada, et kohus on üle kuulanud 120 tunnistajat, vaadanud dokumente. Kõik on toimunud võistlevas menetluses. Kui nüüd arvata, et teise astme kohus lihtsalt dokumentide põhjal saab öelda, et ei, meie arvame vastupidi, see oleks väga kummaline,» ütles Glikman.

Advokaadi sõnul polnud kohutaluste nägudel pärast otsuse ettelugemist näha rõõmu, sest mitmed aastad uurimisorganite ja meedia tähelepanu all olekut on rikkunud nende elu. «Kõigi nende aastate jooksul on Toomas Annust pidevalt avalikult mõnitatud ja tema reputatsiooni kahjustatud. Julgen öelda, et Annus on viimase kuue aasta jooksul näinud mind rohkem, kui oma perekonda,» kirjeldas Glikman.

Harju maakohus mõistis täna maadevahetuse süüasja kohtuvaidluses õigeks ettevõtja Toomas Annuse ning tema osalusega ettevõtted ASi E.L.L. Kinnisvara ning ASi Järvevana ehk endine Merko Ehitus. Samal alusel mõisteti õigeks ka ülejäänud kohtu alla antud isikud.

Annust süüdistati altkäemaksu andmises endisele keskkonnaminister Villu Reiljanile ning maa-ameti juhile Kalev Kangurile. Samuti endisele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles