Merejalaväelased harjutavad Eesti soodes hakkama saamist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile harjutasid USA merejalaväelased Eesti metsas onni ehitamist.
Eile harjutasid USA merejalaväelased Eesti metsas onni ehitamist. Foto: Kaitseväe peastaap

Sel nädalal läbivad ligi 50 Ameerika Ühendriikide merejalaväelast õppuse BALTOPS raames üleelamisväljaõppe, mille käigus tutvuvad Eesti looduse iseärasustega ja õpivad, kuidas Eesti keskkonnas piiratud ressurssidega hakkama saada.


24 tundi kestva väljaõppe jooksul õpetavad kaitseväe ja Kaitseliidu instruktorid merejalaväelastele, kuidas valmistada käepäraste vahenditega räätsasid, liikuda soos, hankida vett, teha kilesauna ja valmistada onne.

«Kursusel on mitmeid üle-elamiskursusest pärit elemente, näiteks soo- ja rabamaastiku kasutamine. Põhirõhk on rabas ja soos toimetulekul, õpetame, millised on ohud ja millised on liikumisviisid,» ütles läbiviidava kursuse ülem Kaitseliidu kooli üleelamisõppe koordinaator nooremleitnant Erki Vaikre, kelle sõnul käisid ameeriklased ka laukas suplemas, et katsetada seda, kuidas sealt sissekukkumisel välja tulla.

«Ameeriklased said väga hästi hakkama. Nad on säilitanud kõrge motivatsiooni olenemata sellest, et neil võisid olla meie maastiku ees teatud põhjendatud kartused,» hindas nooremleitnant Vaikre kursuse esimest päeva kordaläinuks.

«Väljaõpe on tasemel, õppisin täna tõesti palju. Näiteks seda, kuidas säilitada metsas tervet mõistust, jälgida ümbritsevat ja seda kuhu jalg parasjagu astumas on. Eesti tingimused on unikaalsed. Sarnaseid soid ja rabasid Ameerika Ühendriikides ei ole,» ütles Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste kapten Jason M. Schrage.

Möödunud nädalal harjutasid Tallinna, Rapla, Harju ja Pärnumaa kaitseliitlased merejalaväelaste juhtimisel taktikalisi liikumisi maastikul, samuti korraldasid kaitseliitlased kogu õppuse jooksul Paldiski sadamas seisva USA eelasetuslaeva John P. Bobo valvet.

23. juunini kestev BALTOPS on üks kolmest sel kuul Eestis korraldatavast rahvusvahelistest õppustest. 11.-22. juunini korraldab USA Euroopa Väejuhatus Eestis ja Lätis maaväeüksuste koostööõppuse Saber Strike. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu õppusel Baltic Host.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles