Harju maakohus mõistis Reiljani ja Annuse õigeks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo ja Tarmo Pedjasaar surusid pärast kohtuotsuse kuulamist teineteisel hardalt kätt.
Ester Tuiksoo ja Tarmo Pedjasaar surusid pärast kohtuotsuse kuulamist teineteisel hardalt kätt. Foto: Peeter Langovits

Endine poliitik Villu Reiljan ja Merko suuromanik Toomas Annus väljusid eile Harju maakohtust ausate inimestena, sest kohus otsustas nad kõikides süüdistuspunktides õigeks mõista.



Juba 2006. aastal, mõni päev pärast tagasiastumist keskkonnaministri kohalt ütles Reiljan: «Ilmselt on kellegi eesmärk uurida viis aastat. Kahjuks on kuskil struktuurides jõud, kes on kallutatud.»

Eile jäi vana poliithundi Reiljani, kes on küll vahepeal süüdi mõistetud korruptsioonikuriteos Tallinna Rävala puiestee kinnistu müügil raha küsimise eest, tõdemus jõusse. Peamiselt telefonide pealtkuulamise normide, arvuteist materjalide võtmise ja raamatupidamise ekspertiisi nõuete rikkumise pärast otsustas kohus maadevahetuse kohtualused õigeks mõista.

Pelgalt vahefiniš

Lisaks menetlusnormide rikkumisele oli Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik prokuratuuriga vastupidisel seisukohal ka asja sisus. Lõõnik ütles, et Reiljani ja maa-ameti endise juhi Kalev Kanguri korraldatud maadevahetusi ei saa kuidagi ebaseaduslikuks lugeda.

«Samadel tingimustel ja nõuetel tehingud toimusid enne Villu Reiljani töötamist keskkonnaministrina ja samadel tingimustel toimivad maadevahetuse tehingud ka käesoleval ajal,» ütles Lõõnik. «Kõik maadevahetused on notariaalselt kinnitatud ja tehinguid pole edasi kaevatud.»

«Eeltoodust: süüdistatavate tegevus oli seaduslik ja nende teos puudub ka altkäemaksuga seotud süütegude toimepanemine,» kinnitas Lõõnik.

Lõõniku otsus on vaid vahefiniš juba 2006. aasta oktoobris alanud maadevahetuse kohtuasjas. 2006. aasta oktoobris toimusid esimesed vahistamised, asjaosaliste telefone oli selleks ajaks salaja pealt kuulatud aga juba kaks aastat. Prokurörid teatasid eile kohe pärast otsuse kuulutamist, et kaebavad selle edasi.

«Süüdistus põhineb väitel, et süüdistatavatel isikutel oli antud võimalus riigiametnikega suhtlemisel saavutada maadevahetusel tulemus, mida teistel paraku võimalik ei olnud,» ütles prokurör Inna Ombler.

Kohtuasja materjalidest selgus, et minister Reiljan ja maa-ameti juht Kangur töötasid väidetavasti ööd ja päevad Annuse ja Merko heaks. Erinevalt Reiljanist, kes peamiselt hoolis parteikassa täitmisest, noolis Kangur väidetavalt ka endale vaheltkasu. Aga need on süüdistuse väited, mida kohtualused on alati alusetuks pidanud.

Mahukas kohtuasjas on seitse kohtualust ja lisaks kaks Merko kontserni kuuluvat firmat. Õigupoolest on süüdistusmaterjalide järgi maadevahetuse protsessi suurim tegija Kalev Kangur, Reiljani ja Annuse laialdane tuntus on aga põhitähelepanu suunanud neile.

Teisipäeva hommikul kohtumajja kogunedes olid advokaadid ja nende kaitsealused hämmastavalt vaiksed – ei lõõpimist ega üleolevaid nalju. Ka istungit kuulati saalis ilmetute nägudega. Lõõniku sõnad: kohus on jõudnud veendumusele, et Reiljani ja Kanguri tegevus maadevahetusel on olnud seaduslik, võeti vastu vähimagi emotsioonita.

Niisamuti saatis vaikus sõnu, et kohus otsustas kõik kohtualused kõikides süüdistuspunktides õigeks mõista. Vaid kohtualune ärimees Tullio Liblik sai oma kaasalt sooja suudluse ja kallistuse.

Ilmselt oli emotsioonide puudumise põhjus selles, et asjaosalistele, nagu ka paljudele teistele informeeritud inimestele, oli juba varem teada, et Lõõnik on otsustanud teha õigeksmõistva otsuse. Ka kahe prokuröri intervjuudes kordusid samad põhjendused, justkui oleksid nad neid juba päev varem harjutanud.

«Oleme seisukohal, et jälitustõendite kogumisel ei ole rikutud seadust, et tõendeid on kogutud rangelt kohtulubade alusel, järgides kohtulubades toodud mahtu,» ütles prokurör Inna Ombler.

«Prokuratuur kavatseb kohtuotsuse vaidlustada, sest on veendumusel, et süüdistuste esitamine on olnud põhjendatud,» kinnitas prokurör Laura Feldmanis. «Prokuratuur on veendunud, et kohtueelset menetlust on läbi viidud seaduslikult ja ka kogutud tõendid on seaduslikud.»

Annus tegi avalduse

Advokaatidest jagasid selgitusi Reiljani kaitsja Aivar Pilv ning Annuse ja Merko kaitsja Leon Glikman. «Saime juriidiliselt hea otsuse, see rõõmustab,» märkis Glikman. «Aga õigeksmõistev otsus ei korva mu kliendi põhiõiguste jõhkrat rikkumist kaheksa aasta jooksul.»

Glikman meenutas, et Annuse pealtkuulamine algas 2. septembril 2004 ja kestis 2006. aasta oktoobrini. «See ei ole normaalne!» ütles ta. «Õigeksmõistev otsus ei korva inimese tervist ega majanduslike võimaluste äravõtmist.»

Glikman on varem rääkinud, et altkäemaksu süüdistuse tõttu on Merko kaotanud miljonite eurode väärtuses ehituslepinguid. «Imetlen kohtuniku julgust, kes tegi põhiseadusele vastava otsuse,» ütles ta nüüd.

Annus saatis eile pärastlõunal ajalehtedele avalduse, milles tervitas kohtunik Lõõniku julgust teha õigeksmõistev otsus. «Midagi ebaseaduslikku ei ole ma korda saatnud. Prokuratuur tuli kohtusse võltsingute ja valedega,» kirjutas Annus e-kirjas.

Annuse e-kiri on tähelepanuväärne, sest kohtus on ta väitnud, et ei oska arvutit kasutada. Mitu prokuratuuri tõendit olid kirjutatud arvutis.

Kohtualused
•    Kalev Kangur, endine riigiametnik. Süüdistus: altkäemaksu võtmine, mida ta sai ligi 1,5 mln eurot.
•    Villu Reiljan, endine minister. Süüdistus: altkäemaksu võtmine, mida sai ligi 7000 eurot.
•    Ester Tuiksoo, riigikogu liige. Süüdistus: altkäemaksu võtmine, mida sai 2700 eurot.
•    Toomas Annus, Merko suuromanik. Süüdistus: altkäemaksu andmine.
•    Tarmo Pedjasaar, ettevõtja. Süüdistus: altkäemaksu andmine, altkäemaksu võtmisele kaasaaitamine.
•    Einar Vettus, ettevõtja. Süüdistus: altkäemaksu andmine.
•    Tullio Liblik, ettevõtja. Süüdistus: altkäemaksu andmine.
•    Merko Ehitus (praeguse nimega Järvevana), börsifirma. Süüdistus: altkäemaksu andmine.
•    ELL Kinnisvara, Merko (Riverito) tütarfirma. Süüdistus: altkäemaksu andmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles