Narva koguduselt nõutakse hiigelsummat

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Narva kohtumajas ristasid eile mõõgad Narva Aleksandri kogudust ja OÜd Connexion esindavad juristid, sest viimane nõuab koguduselt peaaegu 700 000 euro väärtuses tagastamata laenu ja intresse. Kogudus kinnitab, et tegu on kunstlikult tekitatud nõudega.

Hageja esindaja Kerli Kase (Cavere õigusbüroo) sõnade järgi omandas OÜ Connexion SA Narva Aleksandri Kirik endiselt projektijuhilt Heiki Lättemaalt nõude 2008. aasta sügisel laenatud 5,3 miljonile kroonile, kirjutab Põhjarannik.

Kõnealuse summa laenas Lättemaa hageja sõnul ASilt Eviko ning laenas edasi kogudusele Aleksandri kiriku renoveerimiseks. Kostja pole laenu tagasi maksnud ja väidab, et seda pole olnudki, ehkki kanded kinnitavat vastupidist. Lättemaa väidetava nõude koguduse vastu omandas OÜ Connexion.

Kostja esindaja, advokaat Oliver Nääs ironiseeris, et kummastav on olukord, kus hageja ei tea, kas tal on laen või mingi alternatiivne nõue. Nääsi sõnul teostas Eviko lisatöid Aleksandri kiriku renoveerimisel, töödega rutati ette ning finantseerimine ja finantseerimiskokkulepped ei jõudnud neile järele. Raha liigutamisega Evikost Lättemaale, Lättemaalt kogudusele ja koguduselt tagasi Evikole sooviti tekitada nõudeõigus koguduse vastu.

«Meie positsioon on, et tegu on näilike tehingutega,» ütles Nääs.

Hageja esindaja sõnul ei vasta kostja esindaja väited tõele. Kuna projekti rahastati Euroopa Liidu rahaga ja tekkis lisatööde tegemise vajadus, pidid eelnevad kohustused olema täidetud, et edasi minna. Kerli Kase sõnul olid ühes etapis üleval nõuded nii ehitaja kui panga ees; et neid rahuldada, anti osaliselt laenu läbi Lättemaa, et võlgnevus saaks tasutud.

«Lisatööd ei puutu asjasse. Need on teostatud ning ühtegi pretensiooni ASile Eviko sellega seoses pole esitatud, kõik arved on tasutud ja omaniku järelevalve on asunud seisukohale, et lisatööd on teostatud vastavalt aktidele,» väitis hageja esindaja.

Narva Aleksandri koguduse õpetaja Villu Jürjo väidab kogu loo taga olevat suurema vandenõu. «Üks kinnisvaraärikas leidis, et kirikule tema kinnisvara jätmine oleks kuritegu. Ta pääses Eviko saneerimise paberitele ligi ning avastas, et nende järgi ollakse miljoneid sellele firmale võlgu. Ta ostis väidetavalt – ei tea, kellelt – need võlad ning palkas võlgade sissenõudmise firma,» rääkis Jürjo.

Pastor näitas Põhjarannikule ka dokumenti, mille järgi kogudus juhatuse liikme Jürjo isikus laenab Evikolt 1 873 800 krooni. Jürjo ütles, et tema allkiri väidetaval lepingul on võltsitud.

Kohtuistung jätkub 11. septembril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles