Maruste palub justiitsministril lahendada vangide valimisõiguse probleemid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste saatis eile justiitsministrile kirja, kus palub välja töötada vangide valimisõiguse alase uue regulatsiooni.
Rait Maruste saatis eile justiitsministrile kirja, kus palub välja töötada vangide valimisõiguse alase uue regulatsiooni. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste palub justiitsministril hiljemalt oktoobri lõpuks ette valmistada valimisseaduste muudatused, mis lahendaksid vangide hääletamisõiguse probleemid.

Reformierakonda kuuluv Maruste märkis justiitsminister Kristen Michalile saadetud kirjas, et nii riigikogu, kohalike volikogude kui Euroopa Parlamendi valimistel ei saa hääletamisest osa võtta kohtus kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandvad inimesed. Tema sõnul on piirangud Eesti seadustes absoluutsed ega sõltu vangistuse pikkusest, toimepandud kuriteo olemusest, raskusastmest või muudest inimesega seotud asjaoludest.

Maruste viitas Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikale, mille järgi on vangide absoluutne valimiskeeld Euroopa inimõiguste konventsiooniga vastuolus. Seetõttu palus ta justiitsministeeriumil välja töötada eelnõu, millega nähakse ette kaalutlusõigus valida, kas valimisõiguse äravõtmine on iga kord kohtuniku otsustada või sätestatakse selleks konkreetsed alused karistusõiguses.

Vangide valimisõiguse probleeme kutsus hiljuti lahendama ka riigikohtu esimees Märt Rask. Juba varem on sellele tähelepanu juhtinud õiguskantsler ja mitmed ministrid.

Järgmised valimised toimuvad Eestis tuleva aasta 20. oktoobril, kui valitakse esindajaid kohalikesse volikogudesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles