Võidusamba rist jõudis Vabaduse väljakule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba rist jõuab Vabaduse väljakule.
Võidusamba rist jõuab Vabaduse väljakule. Foto: Peeter Langovits

Täna kella 15 ajal laaditi Vabaduse väljakul veokilt maha Vabadussõja võidusamba risti klaasdetailid.


«Teine veok risti metallosaga peaks samuti iga hetk sinna jõudma. Nii klaas- kui metallosad tõstetakse kraanaga veokitelt soojustatud telki, kus risti valmistanud Tšehhi firma töötajad hakkavad neid kokku monteerima,» ütles kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Meeli Hunt.

Risti metallosa koosneb tema sõnul kolmest osast. Need tõstetakse autodelt otse monteerimistelgis olevale alusele nii nagu klaaspaneelidki. «Siis pannakse telgile katus peale, lülitatakse soojendus sisse ja homme hakkavad tšehhid seda kokku panema,» lausus Hunt.

Täna toodi Vabaduse väljakule ka kokkupanijatele mõeldud ehitussoojak, elektrigeneraator ning risti kokkupanemiseks vajalikud tööriistad ja tarvikud, mis seniajani Ämaris hoiul olid. Arvestades praegu väljakul valitsevat kitsikust, oli kõige vajamineva äramahutamisega tükk tegemist.

Rist peaks saama kokku pandud 25. märtsiks. «Siis tuuakse spetsiaalselt selle jaoks kohale eriti suur ja võimas kraana ning tõstetakse rist samba tippu,» selgitas Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles