Galerii: restaureeritud majade omanikud saavad preemiat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Reio Avaste

Tallinna kultuuriväärtuste amet annab neljapäeval üle preemiad parimate 2008. aastal restaureeritud mälestiste, miljööalade hoonete ja keskkonda sobivate uusehitiste eest


«Linn valis tänavu juba seitsmendat korda välja parimad aasta jooksul restaureeritud majad. Konkursi eesmärk on tunnustada kultuuripärandit hindavaid omanikke, arhitekte ja arendajaid, kelle ühise töö tulemusena lisandub linnapilti igal aastal kaunilt restaureeritud maju, stiilseid värvilahendusi ja ajaloolist keskkonda arvestavaid uushooneid,» ütles kultuuriväärtuste ameti peaspetsialist Liina Jänes.

100 000 krooni suurune preemiafond jaguneb arhitektuurimälestiste ja miljööalade majade vahel mitmes erinevas kategoorias, näiteks parim restaureeritud maja vanalinnas, ajaloolises eeslinnas või parim uusehitis.

Parimaks restaureeritud hooneks vanalinna muinsuskaitsealal valiti Suur-Karja 2. Parim restaureeritud arhitektuurimälestis väljaspool vanalinna - Süda 8. Parim restaureeritud maja miljööalal asub Sügise 6.

Parim restaureeritud ajalooline hoone väljaspool miljööala on Hariduse 11, mis on kultuuriväärtuste ameti hinnangul väga hea näide aktiivsest korteriühistust, kus omanikud on tegutsenud teadlikult oma maja autentse väljanägemise nimel keldrist pööninguni ja korteritest piirdeaiani. Kopli 11a ja Kopli 24 said tiitli Eeskujulikult taastatud majad miljööalal.

Parimaks uushooneks ajaloolises keskkonnas valiti Rotermanni 8 asuv uus jahuladu. «Arhitekt Hanno Grossschmidti kavandatud büroohoone arvestab endise tööstuskvartali iseloomuga ja tõstab esile ka vana jahuladu, millega ta on ühendatud. Rotermanni kvartalist on viimastel aastatel saanud kaasaegse ja ajaloolise arhitektuuri ühendamise inkubaator,» leidsid hindajad. Ka möödunud aastal läks uusehitise preemia samasse kvartalisse

Arhitektuurimälestistest ja vanalinnas asuvatest hoonestest saavad tänukirjad veel Wismari 7 Riigiprokuratuuri hoone kompleksse restaureerimise, Tallinna Tehnikaülikool peahoone ja siseõue terviklahenduse, Bremeni käik 1 ajaloolise hoonega haakuva moodsa sisearhitektuuri ja Pärnu mnt 6 korteriühistu ning Karu 16 Juudi Gümnaasium fassaadide restaureerimise eest. Stiilse värvilahenduse eest tänatakse Rohu 2 ja A. Adamsoni 18, maja miljöötundliku korrastamise eest Heina 9 ja Tööstuse 26 omanikke.

Kõige rohkem kandidaate ja laureaate oli Põhja-Tallinnast. «Positiivse tendentsina väärivad esile tõstmist eriti korteriühistud, kus omanikud on üheskoos tegutsedes lähenenud majale kui tervikule,» leidis kultuuriväärtuste amet.

Preemiad ja tänukirjad annab kultuuriväärtuste ameti juhataja Anu Kivilo majaomanikele üle neljapäeval Suur-Karja 2 hoones, mis tunnistati tänavu parimaks vanalinnas restaureeritud majaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles