Kaks kolmandikku saadikutest teenib palga kõrval muud tulu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu liikme palga kõrval teenib majandushuvide deklaratsioonide kohaselt muud tulu 68 saadikut, neist enamik saab tasu nõukogudesse kuulumisest.

Riigi Teatajas avaldatud deklaratsioonidest selgub, et erinevatesse nõukogudesse kuulumise eest saab tasu 50 riigikogu liiget, neist 27 kuulub Reformierakonna, 10 Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), kuus Keskerakonna ja viis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni. Kaks nõukogudest tasu saavat riigikogu liiget saadikurühmadesse ei kuulu. Tulu suurus pole teada, kuna seda saadikud deklaratsioonides avaldama ei pea.

Reformierakonnast saavad nõukogudesse kuulumise eest tasu Laine Randjärv, Arto Aas, Rein Aidma, Peep Aru, Igor Gräzin, Margus Hanson, Remo Holsmer, Kalle Jents, Kaja Kallas, Urmas Klaas, Andrei Korobeinik, Tõnis Kõiv, Kalev Lillo, Väino Linde, Lauri Luik, Maret Maripuu, Meelis Mälberg, Kalle Palling, Mati Raidma, Valdo Randpere, Paul-Eerik Rummo, Taavi Rõivas, Andre Sepp, Imre Sooäär, Aivar Sõerd, Jaanus Tamkivi ja Urve Tiidus.

Lisaks saab Randjärv Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse esimehe tasu, Maripuu Mustamäe linnaosa halduskogu liikme tasu ja loengutasusid Tallinna ülikoolist, Korobeinik palka Flirtic OÜst, Gräzin ebaregulaarse tuluna honorare, Rummo pensioni ja ebaregulaarselt autoritasusid, Sooäär samuti autoritasusid, Hanson üüritulu ja Tiidus renditulu maakasutuse eest.

IRList teenivad nõukogude töös osalemise eest tasu Andres Jalak, Siim Kabrits, Peeter Laurson, Tõnis Lukas, Erki Nool, Liisa-Ly Pakosta, Tõnis Palts, Marko Pomerants, Sven Sester ja Priit Sibul.

Jalak saab deklaratsiooni kohaselt lisaks ka pensioni, Kabrits üüritulu, Laurson Tartu ülikooli stipendiumi ja tasu Tartu volikogu rahanduskomisjoni koosolekutel osalemise eest, Nool kultuurikapitali olümpiavõitja stipendiumi, töötasu OÜst Addison ja palka sihtasutusest KredEx ning Sester Tallinna Kesklinna halduskogu liikme tasu.

Opositsioonilise Keskerakonna liikmetest kuuluvad nõukogudesse Kalev Kallo, Valeri Korb, Heimar Lenk, Priit Toobal, Ester Tuiksoo ja Viktor Vassiljev ning sotsiaaldemokraatidest Jaak Allik, Kajar Lember, Eiki Nestor, Rein Randver ja Indrek Saar.

Peale selle saab Kallo pensioni ja Haabersti linnaosa halduskogu liikme tasu, Lenk pensioni, Vassiljev ebaregulaarselt autoritasusid ning tasu OÜst Galenos ja OÜst TNP Konsultatsioonid, Allik pensioni, Lember üüritulu ning FIEna tegutsev Indrek Saar ettevõtlustulu.

Fraktsioonidesse mittekuuluvatest saadikutest saavad nõukogudest tasu Lembit Kaljuvee ja Rainer Vakra, neist esimene saab lisaks ka intressitulu ning teine tasu Nõmme linnaosa halduskogusse kuulumisest.

Nõukogudesse kuulujatele lisaks on riigikogus veel 18 saadikut, kes deklaratsioonide järgi teenivad muud tulu. Reformierakondlastest saab Tõnu Juul tulu FIEna tegutsemisest ja OÜst Juul ja KO, Maruste Tartu ülikooli külalisprofessori tasu, esinemistasu advokatuurist ja Eesti Juristide Liidust ning töövõtutasu TEA Kirjastusest ja Terje Trei tasu Põltsamaa volikogu arengu- ja ettevõtluskomisjoni kuulumisest.

IRLi fraktsiooni liikmetest saab Ene Ergma teaduste akadeemia akadeemikutasu ja pensioni, Annely Akkermann kinnistute hooldamisega seotud toetusi, Andres Herkel ebaregulaarselt honorare ja Põhja-Tallinna linnaosa halduskogusse kuulumise tasu, Toomas Tõniste töötasu ASist LTT ja üüritulu ning Juku-Kalle Raid ebaregulaarselt autoritasusid.

Keskerakondlastest saab Jüri Ratas ebaregulaarselt loengutasu Tallinna tehnikaülikoolist, Enn Eesmaa pensioni, Lauri Laasi Kristiine, Kadri Simson Kesklinna ning Vladimir Velman Põhja-Tallinna halduskogusse kuulumise tasu ja pensioni, Aadu Must palka Tartu ülikoolist ning Tarmo Tamm põllumaa rendi tulu.

SDEsse kuuluvatest saadikutest saab ebaregulaarselt autori- ja litsentsitasusid Andres Anvelt, Kotkapesa talu majandustegevusest saadavat tulu Kalev Kotkas ning Nõmme halduskogu liikme tasu Mart Meri.

Majandushuvi deklaratsioonidest selgub, et ülejäänud 33 riigikogu liiget palga kõrval muud tulu ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles