Balti riikides algas liitlaste vastuvõtuõppus Baltic Host

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Hostile eelnes õppus Saber Strike, mille tarbeks saabusid Eestisse ka USA ründe- ja transpordilennukid.
Baltic Hostile eelnes õppus Saber Strike, mille tarbeks saabusid Eestisse ka USA ründe- ja transpordilennukid. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna hommikul algas Tartus, Riias ja Nemencines samal ajal toimuva õppuse Baltic Host aktiivne faas.

Selle käigus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu kaitseväelased liitlasvägede vastuvõtuprotseduure ning koostööd tsiviil- ja sõjaväevõimude, ametkondade ning riikide vahel olukorras, kus riiki saabuvad liitlaste väeüksused.

«Liitlaste vastuvõtt on keerukas logistiline tegevus, mida tuleb harjutada samamoodi kui teisi sõjalisi operatsioone,» ütles õppuse Baltic Host Eestipoolne juht kolonel Ants Kiviselg, kelle sõnul testib käimasolev õppus nii rahvusvaheliste staapide, siseriiklike partnerite kui ettevõtete koostöövõimet.  

Õppuse käigus harjutavad kaitseväe ja tsiviilametkondade esindajad läbi võimalikud olukorrad suurte väeüksuste samaaegsel saabumisel kolme riiki ning testivad õigusaktide, lepingute ja koostööprotseduuride paikapidavust.

Õppusel osalevad Eesti, Läti, Leedu ning Saksa-Hollandi korpuse kaitseväelased, politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, kaitse- ja siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, terviseameti ja Tallinna lennujaama esindajad, samuti Poola, Saksamaa, Prantsuse ja USA Euroopa Väejuhatuse kaitseväelased. Kokku võtab õppusest osa üle 300 inimese seitsmest riigist ja viiest rahvusvahelisest staabist. 

27.juunist 2. juulini kestev Baltic Host on kolmas sel kuul Eestis ja Balti riikides korraldatav liitlaste vastuvõtuõppus.

Juuni algul Eestis, Lätis ja Leedus samaaegselt korraldatud õppustel Saber Strike ja Baltops võtsid Balti riikide kaitseväed, lennuväljad ja sadamad reaalselt vastu liitlaste maa-, mere- ja õhuväeüksuseid.

Õppusteseeria algas 4.-23. juunini kestnud õppusega BALTOPS, mille käigus võtsid Eesti kaitseväelased Paldiski sadamas vastu Ameerika Ühendriikide eelasetuslaeva John P. Bobo ning harjutasid koos USA merejalaväelastega tehnika ja varustuse maale toimetamist ning lahingukorda seadmist.

11.-22. juunini Eestis ja Lätis korraldatud koostööõppuse Saber Strike raames harjutasid üksused Afganistani operatsiooniks. Tapal paiknes õppuse juhtstaap, Ämari lennuväljal asusid ründelennukid A-10 ja tankurlennukid KC-135, samuti võtsid Ämari ja Tallinna lennuväljad vastu rea õppustega seotud transpordilende.

Eesti on olnud sel aastal Balti riikides korraldatud õppuste planeerimisel juhtrollis. Kokku on rahvusvahelised õppused toonud Balti riikidesse üle 2000 liitlaste kaitseväelase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles