Selgus Maarjamäe kompleksi ideekonkursi võitja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal tehti teatavaks Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe kompleksi hoonete ja väliala arhitektuurse ideevõistluse võidutööde autorid, esikoha pälvis ideekavand nimega «Vanamees tahab koju».

Võidutöö autoriteks olid Jürgen Lepper, Margus Soonets ja Anto Savi arhitektuuribüroodest OÜ Boa ja OÜ Innipolis Insenerid. Žürii hindas võidutöös enim selle terviklikkust ja väljapeetust, millega on hästi tabatud muuseumi tähendust ja selle eripära. Võidutöö autorid saavad 9580 euro suuruse preemia.

Žürii arvates oli võidutöö «Vanamees tahab koju» ideekonkurssi selgelt kõige tugevam lahendus nii arhitektuuriliselt kui tervikkontseptsioonilt. Tänu visuaalselt vähendatud hoonemahtudele ja tundlikule liigendusele haagib võistlustöö hästi ajaloolise hoonestusega, kuid samas eristub sellest selgelt kaasaegse arhitektuurikeelega.

Kavand sobib oma välisilmega nii ajaloolisse kui looduslikku konteksti ideaalselt. Samuti väärib võidutöös eraldi esiletõstmist filmimuuseumi lahendus, mille asukoht krundi kaugemas otsas muudab aktiivsemalt kasutatavaks ka pargi kaugemad osad.

«Meil oli algusest alates vaid see üks idee, millega lõpuni välja läksime. Võistlus polnud kerge, kuna tingimustes olid seatud suured piirangud muinsuskaitse poolt, millega tuli arvestada. Aga me suutsime oma ideelahenduse sinna sisse mahutada,» lausus üks võidutöö autoritest Margus Soonets.

2. koha preemia suuruses 6390 eurot anti võistlustööle nimega «Piksel», mille autoriteks on Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Sander Treijar ja Timo Titma (OÜ HG Arhitektuur).

3. koha preemia suuruses 3190 eurot anti võidutööle nimega «Storia», mille autoriteks on Jaan Port, Neeme Tiimus, Kaur Talpsep, Markus Nimik ja Elo Liina Kaivo (OÜ PIN Arhitektid ja OÜ Kauss Arhitektuur).

Ostupreemiaid anti välja kaks – ideekavandile «Ilusam kui eile», mille autoriteks on OÜ Karisma Arhitektid ja ideekavandile «Ribbon II», mille autoriteks on OÜAlver Arhitektid.

Ideekonkursile, mille eesmärk oli parima ruumilise terviklahenduse leidmine Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe kompleksi edasiarendusele, laekus 15 võistlustööd.

Ajaloomuuseumi nüüdisaegne kompleks peaks muutuma kutsuvaks vaba aja veetmise kohaks ning andma külastajale mitmesugusel moel võimalikult hea ülevaate Eesti ajaloost. Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe kompleksi edasiarendus sisaldab väliala arendamist vabaõhuürituste ja väliekspositsiooni pargiks ning uue filmimuuseumi, hoidlahoone ja väravahoone ehitamist. Võistlusala suurus on 34 207 ruutmeetrit.

«Eesti Ajaloomuuseum soovib luua Maarjamäele atraktiivse ja kaasaegse muuseumikeskkonna, mis vastab külastaja soovidele ja tagab muuseumi igakülgse toimimise,» lausus Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis.

Näitus kõikidest ideekonkursil osalenud ideekavanditest avatakse 10. augustil 2012 Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis (Pirita tee 56).

Võistluse korraldas Eesti Arhitektide Liit koostöös Eesti Ajaloomuuseumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles