Eesti-Läti koostöö: ühislaulmised ja maantee-ehitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Läti ühislaulmised peaksid tugevdama kohalikku kultuurilist identiteeti
Eesti-Läti ühislaulmised peaksid tugevdama kohalikku kultuurilist identiteeti Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti ja Läti esindajatest koosnev seirekomitee otsustas Eesti-Läti programmi kaudu rahastada kümmet head ühist ettevõtmist alates kooslaulmisest kuni ühise maantee rekonstrueerimiseni.

Projektidele eraldati kokku ligi 160 miljonit krooni ning need toovad kasu peamiselt Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti, aga ka mitme kaugema linna elanikele.

Maanteed

Eestlaste ja lätlaste tihedamale läbikäimisele aitab kaasa kruusateele tolmuvaba katte rajamine teelõigul Karksi-Nuiast Ruhja. Lääne Teedevalitsuse eestvõttel rekonstrueeritakse koos Läti Riigiteedega Karksi-Nuia - Lilli maantee ja Läti poolel jätkatakse sama maantee rekonstrueerimist lõikudel riigipiir-Koni ja Seda jõgi-Ruhja.

«ViSoEst by Bike» projekti tulemusena saab tulevikus jalgrattaga Vidzemest Lõuna-Eestisse, sest kavas on luua Vidzemet Lõuna-Eestiga ühendavaid jalgrattamarsruute.

Ühislaulmised

«Song and Dance Festivals» projekti käigus korraldavad kohalikud partnerid ühiselt 20 eri kultuurisündmust, luues piirkonna kooridele, ansamblitele ja tantsurühmadele uusi traditsioonilisi ühisüritusi.

«Singing Neighbours» projektis luuakse treeningrühmad koorijuhtidele, tehakse ühised koorilaagrid koos esinemistega ning koostatakse eesti-läti lauliku. See peaks tugevdama kohalikku kultuurilist identiteeti ja säilitama koorimuusika traditsioone nii Eestis kui Lätis.

Looduse heaks

«One vacation - two countries» projekti vedajad tõstavad Põhja-Kurzeme ja Saaremaa atraktiivsust, arendades rannaalade loomulike eeliseid. Eesmärk on Roja, Ventspilsi ja Kuressaare piirkonna randade viimine sinise lipu sertifikaadi tasemele. See tooks esile Põhja-Kurzeme ning Saaremaa häid võimalusi turismisihtkohana laiemalt.

«Back to Nature» projektis ühendavad viis loodushoiuga tegelevat institutsiooni jõud, et korraldada ühiseid üritusi tundlike loodusalade haldamise ning keskkonnateadlikkuse tõstmise teemal, näiteks koolitused, näitused, õppeekskursioonid, laagrid ja õppematerjal.

«Cultural heritage» projekti raames otsitakse ja kaitstakse looduslikke ja kultuuriväärtusega objekte. Nende kohta luuakse elektrooniline andmebaas, korraldatakse põhjalik koolitus ning viiakse läbi teavituskampaania keskkonna- ja kultuuripärandialase teadlikkuse suurendamiseks. Samuti luuakse ühine Eesti - Läti kultuuripärandi haldus- ja kaitseala koos koolituskeskusega.

Aktiivne turism

Madona linnavalitsus ja Põlva vallavalitsus lahendavad koos talviste sporditeenuste pakkujate muresid, mis on tingitud kliimamuutustest ja turismiteenuste tõusvatest kvaliteedinõuetest. Tugevdatakse turismi teenusepakkujate koostöövõrgustikku, vahetatakse kogemusi ja osaletakse ühiskoolitusel, noortele korraldatakse teemalaagreid, laiemale avalikkusele promoüritusi ning täiustatakse aktiivsete talispordialade tehnilist baasi.

«Cross Border Ball» projekti vedajad edendavad piirialal pallimängutraditsioone. Projekti käigus luuakse sportlikuks elustiiliks vajalikud tingimused mõlemal pool piiri asuvate spordirajatiste parandamise kaudu.

«FireSafe» projekt tõstab vabatahtlike tuletõrjujate töö ja ohutuse alast teadlikkust. Edendatakse kohalikku algatust vabatahtliku tuletõrjeteenuse korraldamisel ja tõstetakse tuleohutust mõlemas kogukonnas, pöörates erilist tähelepanu tööle koolilastega. Pannakse alus Eesti-Läti vabatahtlike tuletõrjujate koostöö traditsioonile. Projekti tegevusteks on ka muuseumiväljapanekud vabatahtlike tuletõrjujate tegevuse kohta eri aegadel ja interaktiivsed avalikkusele suunatud üritused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles