Vikerraadios algab «Konna-Aabits»

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohukonn.
Rohukonn. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Alates 2. juulist kuuleb Vikerraadio eetris mitu korda päevas häälitsemas eesti konni.

Konnalaulu järel tutvustab looduse populariseerija Fred Jüssi lühidalt, millist Eesti konna kuuldi ja mida võiks sellest konnaliigist teada.

«Konna-Aabits» annab kuulajale ettekujutuse, kuidas algab ja lõpeb konnakontsert ning millist häält Eesti konnad teevad. «Inimesed õpivad konni nende häälekõla järgi eristama ning hiljem looduses liikudes suudavad neid ära tunda,» ütles Jüssi.

Tema sõnul on nii maailmas kui ka Eestis kahjuks konnade ja teiste kahepaiksete olukord halb. Ka Eestis on mitmeid piirkondi, kus konnade kolooniad on ära kadunud. Osaliselt on selle põhjuseks metsaraie, aga ka inimtegevus, sest ilma tunnelita autoteid rajatakse konnade liikumistrajektooridele ning konn, kes on seda rännuteed väga kaua kasutanud, ei suuda ümber orienteeruda.

«Tõsi, nüüd on inimesteni jõudnud arusaam, et konnad on hädas ja korraldatakse lausa konnatalguid, et päästa neid autorataste all hukkumast. Aga sageli tunduvad konnad inimestele pigem koledad, libedad, eemaletõukavad ja võõrad,» rääkis Jüssi.

Et inimestele konni meelde tuletada ja neid lähemalt tutvustada, kuulebki Vikerraadiost kahe nädala jooksul palju krooksumist. Helilõigud on salvestatud ka CD-plaadile «Konnalaulud», mis valmis Fred Jüssi, zooloog Riinu Rannapi ja Eesti Raadio koostöös.

Minutilised lood sarjast «Konna-Aabits» on Vikerraadio eetris 2.-13. juulini iga päev mitu korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles