Balti riikides lõpeb liitlaste vastuvõtuõppus Baltic Host

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppusel Baltops osales ka Ameerika Ühendriikide eelasetuslaev John P. Bobo.
Õppusel Baltops osales ka Ameerika Ühendriikide eelasetuslaev John P. Bobo. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eestis, Lätis ja Leedus lõpeb täna liitlasvägede vastuvõtuõppus Baltic Host, mis on viimane Balti riikides juunis korraldatud rahvusvahelistest õppustest.

Eesti, Läti, Leedu, Saksa-Hollandi korpuse, rahvusvaheliste staapide ja tsiviilametkondade esindajad harjutasid kuue päeva jooksul samaaegselt nii Tartus, Riias kui Nemencines koostööd olukorras, kus riiki saabuvad liitlaste väeüksused, ning testisid õigusaktide, lepingute ja koostööprotseduuride paikapidavust, teatas kaitseväe peastaap.

Õppusel osalesid lisaks Balti riikide kaitseväelastele politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, kaitse-, sise- ja sotsiaalministeeriumi, terviseameti ning Tallinna lennujaama esindajad, samuti ka Poola, Saksamaa, Prantsuse ja USA Euroopa väejuhatuse kaitseväelased. Kokku võttis õppusest osa üle 300 inimese seitsmest riigist ja viiest rahvusvahelisest staabist.

Õppusteseeria algas 4.-23. juunini kestnud õppusega Baltops, mille käigus võtsid Eesti kaitseväelased Paldiski sadamas vastu Ameerika Ühendriikide eelasetuslaeva John P. Bobo ning harjutasid koos USA merejalaväelastega tehnika ja varustuse maale toimetamist ning lahingukorda seadmist.

11.-22. juunini Eestis ja Lätis korraldatud koostööõppusel Saber Strike harjutasid üksused Afganistani operatsiooniks. Tapal paiknes õppuse juhtstaap, Ämari lennuväljal asusid ründelennukid A-10 ja tankurlennukid KC-135, samuti võtsid Ämari ja Tallinna lennuväli vastu rea õppustega seotud transpordilende.

Kaitseväe peastaabi teatel on Eesti olnud sel aastal Balti riikides korraldatud õppuste planeerimisel juhtrollis. Kokku on rahvusvahelised õppused toonud Balti riikidesse enam kui 2000 liitlaste kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles