Särgava: riigilõivude alandamine suurendab kohtute töökoormust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava
Harju Maakohtu esimees Helve Särgava Foto: Raigo Pajula

Kohtumenetluse riigilõivud on alates 1. juulist väiksemad, Harju maakohtu esimehe Helve Särgava sõnul suurendab see aga arvatavasti kohtute töökoormust.

«Võib arvata, et suurenevad just abielulahutuste asjad, aga ka ühisvara jagamise asjad,» vahendab ERR Uudised Särgava prognoosi.

Ta peab riigilõivude alandamist mõistlikuks, sest kui inimesed ei saavuta kokkulepet, kuid ei saa rahapuudusel kohtusse õigust nõudma pöörduda, siis selline olukord on maakohtu esimehe hinnangul ebanormaalne.

Justiitsminister Kristen Michal ütles, et alandatud on kõiki lõive ja kui tuua mõni näide, siis 1500-eurose võla tagasinõudmisel oli lõiv varem 320 eurot, nüüd saab aga asja kiirmenetluses korda 45 euroga.

Mõned lõivud ka tõusid – näiteks tuleb edaspidi lõivu maksta viivise nõude pealt, mis tähendab, et kiirlaenukontorite jaoks läks ärimudel kallimaks, sest varem ootasid need viiviste kogumise ja juurde esitamisega, nüüd pole see aga enam võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles