Savisaar: täna ei ole Panovi päev

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Panov koos linnapea Edgar Savisaarega..
Vladimir Panov koos linnapea Edgar Savisaarega.. Foto: Peeter Langovits.

Linnavalitsus asutas täna 20 000 krooni suuruse vaba ühiskonna stipendiumi ning linnapea Edgar Savisaar nõudis ajakirjanikelt, et nood ei nimetaks tänast vaba ühiskonna päeva Panovi päevaks.


«Täna ei ole Panovi päev. Ärge levitage niisugust müüti. Täna on vaba ühiskonna päev,» manitses Savisaar. «Jah, Vladimir Panov on oluline näide sellest, milliseid kahetsusväärseid sündmusi on minevikus toimunud, aga kindlasti me ei nimeta tänast päeva Panovi päevaks,» lausus linnapea.

«Panovi juhtumit tuleb käsitleda kui väga kahetsusväärset näidet. Selliseid juhtumeid on lähiminevikus kahjuks palju olnud. Meenutame kas või seda juhtumit, kui teatati, et 42 Tallinna ametnikku on korruptandid,» ütles Savisaar.

2003. aastal kajastas meedia põhjalikult seda, kuidas korruptsioonis kahtlustatud toonane Tallinna abilinnapea Vladimir Panov raudus kätega linnavalitsuse hoonest vanglasse viidi. Järgnes ligi kuue aasta pikkune kohtutee, mille lõpus Panov õigeks mõisteti.

Hiljuti otsustas linnavolikogu, et 4. märtsil, mis oli Panovi vahistamise kuupäev, hakatakse tähistama vaba ühiskonna päeva ning tegi selle läbiviimise ülesandeks linnavalitsusele, kes täna selle auks stipendiumi asutas.


«Stipendiumi asutamisel oli meil kolm põhieesmärki. Esiteks kaitsta kodanikuvabadusi, teiseks arendada Eesti ühiskonda ja toetada Euroopa inimõiguste konventsiooni põhimõtteid. Ning kolmandaks seista Eesti kui õigusriigi eest, et ajakirjanikud ei võtaks endale kohtumõistja rolli,» ütles abilinnapea Deniss Boroditš.

Ta lisas, et stipendium on mõeldud kodanikuühiskonna ühenduste aktivistidele, üliõpilastele ning ajakirjanikele eelnimetatud eesmärkide saavutamiseks.

Esimene stipendium antakse välja järgmisel aasta vaba ühiskonna päeval ehk 4. märtsil 2010. Selle ettevalmistamisega hakkab tegelema vastav komisjon, mille koosseis kinnitatakse linnavalitsuse järgmise nädala istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles