Savisaar: lasteaedade säästurežiim on Ansipi valitsuse süü

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul pandi Tallinna lasteaiad säästurežiimile seetõttu, et riik jättis omavalitsused neile lubatud rahast ilma.


«Viimastel päevadel on hakanud levima seisukoht, et halvad omavalitsused, sealhulgas Tallinn, panevad lasteaiad säästurežiimile. Tegelikult pani riik ju hoopis omavalitsused säästurežiimile,» ütles linnapea.

«Näiteks Tallinnal võeti ära 47,7 miljonit krooni, mis oli ette nähtud lasteaedade õpikeskkondade parandamiseks ja lasteaiaõpetajate palkade suurendamiseks. See raha oli 2009. aasta eelarves sees,» lausus Savisaar.

Ta lisas, et kuna omavalitsused on pandud säästurežiimile, siis peavad inimesed harjuma sellega, et kõikides valdkondades, kus valitsus kärpis omavalitsustele antavat raha, teenuste maht väheneb ja nende tase võib hakata langema.

«Enne seda säästueelarvet oli meil Tallinnas plaanis teha kevadel positiivne lisaeelarve. Meil olid selleks võimalused olemas. Praegu meil enam seda plaani ei ole. Minule on jäänud mulje, et Ansip ei taha üksinda põhja minna ja tahab meid endaga kaasa tirida,» arvas Tallinna linnapea.

Küsimusele, kas lasteaednike palku ei saaks suurendada linnavalitsuse palkade arvelt, vastas Savisaar, et Tallinna juhtide palgad on teiste Eesti omavalitsustega võrrelduna pigem madalate kui kõrgete seas. «Kulud ühe linnavalitsuse liikme peale on Tallinnas isegi väiksemad kui näiteks Kallaste linnas, rääkimata paljudest teistest linnadest. Ei ole mõtet seda traditsioonilist rumalat juttu ajada, et kui me vähendame kümne linnavalitsuse liikme palkasid, siis selle eest saab kõikidele lasteaedade töötajate palku tõsta,» ütles ta. 

Eelmisel reedel teatas abilinnapea Kaia Jäppinen Raepressi vahendusel, et hoolimata saamata jäänud 47,7 miljonist lasteaiaõpetajate palgad hoopis tõusevad. «Fakt on see, et lasteaedade lahtiolekuaegu ei lühendata, õpetajaid ei koondata ja lasteaiaõpetajate palk tõuseb neli protsenti,» väitis Jäppinen.

Postimees.ee'le hakkasid juba samal päeval laekuma teated sellest, kuidas lasteaedades luuakse valverühmi ja vähendatakse lasteaiaõpetajate koormust, mis tähendab ühtlasi ka nende töötasu vähenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles