Saksa poliitik: Euroopas ei tea paljud, mis oli Nõukogude okupatsioon

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine 23. augustil 1939. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga.
Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine 23. augustil 1939. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga. Foto: Repro

Eesti Mälu Instituudi rahvusvahelise komisjoni liikmena Tallinnas viibinud Saksa usuteadlane ja poliitik Markus Meckel märkis, et mitmel pool Euroopas ei teata ja mõisteta ikka veel, milline oli riikide olukord Nõukogude okupatsiooni all.

Usuteadlane ja poliitik, ajavahemikul aprill-august 1990 Saksa DV välisminister olnud Meckel ütles «Aktuaalsele kaamerale», et väga oluline on, et kogu Euroopa teaks rohkem kommunistikust maailmast, vahendas ERR Uudised.

«Seda on vaja, et paremini mõista nende riikide ajalugu, teada ohvritest, küüditamistest ja nii Hitleri kui ka Stalini režiimi hammasrataste vahele jäänud riikide olukorrast,» sõnas Meckel.

Rahvusvahelise komisjoni liige, soome kirjanik Lasse Lehtinen leiab, et kui pea kogu ühiskond on mineviku repressiivsete režiimide otsuste või tegudega kuidagi seotud, on raske vaadata tagasi ja tehtut tunnistada ning see kehtib võrdselt nii Eesti kui ka Soome kohta.

Ta lisas, et mineviku eitamine on soodne kasvupinnas populismile tänapäeva poliitikas, sest mineviku mitteteadmine sünnitab uusi valesid ja muudab inimesed valedele vastuvõtlikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles