Politsei kaebab kihutanud mootorratturi kohtuotsuse edasi

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste.
Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Ida prefektuur andis kohtule kirjalikult teada soovist esitada apellatsioon kohtu otsusele määrata 29-aastasele Aimarile, kes ületas politseinike eest põgenedes piirkiirust pea kolmekordselt, kahepäevane arest.

Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste ütles Postimehele, et praegu ootavad nad põhistatud kohtuotsust.

Põhjendusi, miks politsei edasikaebamisõigust kasutab, ei ole Tammiste väitel võimalik menetluslikust seisukohast avaldada.

Tammiste sõnul pole politseil üldjuhul tavaks otsuseid edasi kaevata.

«Küll aga juhtudel, kus meie arust on kohaldatud materiaalõigust valesti või leiame, et kohtuotsus ei vasta meie ootustele, teeme seda,» põhjendas Tammiste.

Tammiste väitel on selliseid juhtumeid, kus nad lähevad kaebemenetluse korras välja riigikohtuni, aastas umbes 20.

Kohtu otsust on viimastel päevadel kritiseerinud nii siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort kui ka politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna liiklusbüroo juht Alo Kirsimäe.

Harju maakohtu esimees Helve Särgava kriitikaga aga ei nõustunud ja tema sõnul ei saa politsei kohtule karistusi ette kirjutada.

Tammiste kinnitusel ei tulenenud politsei otsus esitada apellatsioon kerkinud diskussioonist, vaid seda plaaniti teha kohe pärast kohtuistungit.

«Viimastel päevadel meedias üles kerkinud diskussioon nimetatud teemal ei mõjuta meie tegevust, edasikaebamisõiguse kasutamise otsus tuli vahetult pärast kohtuistungit,» väitis Tammiste.

Kohtuistungi aja ja koha määrab kohus, mis hetkel ei ole veel teada.

30. juunil kella 18.30 paiku märkas Jõhvi patrulltoimkond Jõhvi-Tartu-Valga maantee 21. kilomeetril väga suurel kiirusel liikuvat mootorratturit.

Patrulli märgates hakkas mootorrattur esialgu pidurdama, kuid lisas seejärel gaasi. Pidurdamise hetkel fikseerisid politseinikud mootorratta kiiruseks 152 km/h.

Patrull otsustas mootorratturi kontrolliks peatada ning järgnes sellele, lülitades peatumismärguandeks sisse sinise-punase vilkuri ja helisignaali.

«Mootorrattur ei peatunud ja jätkas suurel kiirusel sõitu Tartu suunas. Sirgetel teelõikudel, kus piirkiiruseks oli 90 km/h, küündis mootorratturi kiirus kuni 290 km/h,» rääkis Jõhvi politseijaoskonna välijuht Aleksandr Urb.

16 kilomeetrit kestnud põgenemine sai lõpu tänu sellele, et Iisaku alevikus ei olnud Aimaril võimalik eesolevast sõidukist möödasõitu sooritada, mistõttu pööras mees kõrvalteele ja jäi seisma.

Patrull koostas 29-aastasele Aimarile väärteoprotokolli ning kuna tegemist oli äärmiselt ohtliku liikluskäitumisega, peeti mees kuni kohtuistungini kinni.

Kohtuotsusega määrati mehele karistuseks kaks päeva aresti ja juhtimisõigusest ilmajäämine kolmeks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles