Ülikoolid tõmbavad vastuvõtule joone alla

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits.

Eile lõpetasid avalduste vastu võtmise nii Tartu Ülikool kui ka Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ), kusjuures TTÜ püstitas tänavu vastuvõetud avalduste rekordi.

Eile kell 15 lõppes vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli tasuta õppekohtadele bakalaureuse-, inseneri- ja rakenduskõrgharidusõppes, samuti magistriõppes, kuigi kuni 8. augustini saab sisseastumisavaldusi esitada tasulisse õppesse.

TTÜle esitati kokku 11 374 sisseastumisavaldust, kusjuures eelmisel aastal esitati 10 831 avaldust.

Kõrghariduse esimesse astmesse esitati tänavu 8426 avaldust, magistriõppesse 2687 ning doktoriõppesse 261. Riigieelarvelistele ehk tasuta õppekohtadele laekus 8645 avaldust.  

TTÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kirsti Naabri sõnul on nende rekordaastale lihtne selgitus.

«Ilmselt siis mõnedes teistes koolides peab number jälle langema selle arvelt, et meil suureneb. Ilmselt eraülikoolides langeb,» arvas ta.

Esimeses astmes oli sel aastal TTÜs suurima konkursiga kinnisvara haldamine ja avalik haldus. Suurimate avalduste arvuga oli informaatika, avaliku sektori majanduse ja logistika erialad.

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo hinnangul Tartu Ülikool tänavu rekordeid ei löö, sest kuigi tänaseks on esitatud üle 11 000 avalduse, oli eelmisel aastal lõppnumbriks ligi 13 800 avaldust.

Tartu Ülikoolis sai avaldusi esitada eile kella 16ni, kuid SAISi kasutajaid saavad seda teha südaööni.

Karo arvates võib tänavuseks tulemuseks jääda umbes 12 000 avaldust ja avaldusi jääb vähemaks ennekõike bakalaureuseõppes.

Reedel kella 13.14 seisuga oli Tartu Ülikoolis portaali SAIS andmetel kinnitatud 11 152 avaldust.

Kõige rohkem avaldusi bakalaureuseõppes oli esitatud õigusteaduse õppekavale, järgnesid arstiteadus, majandusteadus, informaatika ning inglise keel ja kirjandus.

Suurimad konkursid on psühholoogia, ettevõtlus ja projektijuhtimine, inglise keele ja kirjanduse ning füsioteraapia õppekaval.

Karo väitel hakatakse avalduste vähenemise põhjusi kindlasti analüüsima, kuid juba on selge, et oma mõju avaldab gümnaasiumilõpetajate arvu vähenemine ja ilmselt veidi ka järgmisest aastast rakenduv kõrgharidusreform.

Lisaks jälgib ülikool tendentse avatud ülikooli õppes, kus vastuvõtt toimub augustis, ja siis tehakse konkreetsemad järeldused.

Tallinna Ülikooli oli eilse seisuga (samuti kell 13.14) esitatud 8205 avaldust. Kõige populaarsemad õppekavad olid riigiteadused (619 avaldust), õigusteadus (515), kehakultuur (289), ajakirjandus (254) ning inglise keel ja kultuur (253).

Tallinna Ülikooli kestab dokumentide vastuvõtt SAISis 9.juulini. Erandina saab veel kuni 18. juulini SAISi kaudu esitada dokumente nendele erialadele, kuhu kandideerimisel arvestatakse üksnes riigieksamite tulemusi.

Muidu on vastuvõtt nii Naabri kui ka Karo kinnitusel toimunud rahulikult ja ootuspäraselt.

Karo lisas küll, et umbes 600 üliõpilast on neil saanud kätte rõõmusõnumi ülikooli sissesaamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles