Timothy Garton Ash: Euroopa Liit peab kiiresti leidma uue ühendava idee

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Garton Ash.
Timothy Garton Ash. Foto: Wikipedia.org

Teaduste akadeemias kõnega esinenud Oxfordi ülikooli Euroopa õiguse professor ja The Guardiani kolumnist Timothy Garton Ash rõhutas, et Euroopa Liitu koos hoidvad mõjurid on oma aja ära elanud ja kiiresti on vaja leida uus ühendav idee.

Ash rääkis tänasel Eesti sõprade kokkusaamisel, kus arutatakse Euroopa olukorda ning tulevikustsenaariume, et Euroopa ühtsuse mootor on maha jooksnud, kui seni hoidis seda tema arvates tiksumas eurooplaste sõjakogemus, nõukogude oht ja Saksamaa vajadus pärast teist ilmasõda olla ühendav jõud Euroopas, siis nüüd on see kõik möödanik, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Praegu tuleb vaadata uute Euroopa riikide poole - ainult neis on veel sisemist jõudu, ütles Ash, tema hinnangul on ainus Euroopat praegu reaalselt ühendav jõud hirm selle ees, mis võiks juhtuda, kui eurotsoon kokku variseb, kuid hirmu teine poolus on viha.

Ash lisas, et sõjaoht võib küpseda Aasias, kus «tiigrid» võivad kosudes karvupidi kokku minna ja siis on Euroopa Vana Mees, nagu enne esimest ilmasõda kutsuti Türgit.

«Ma arvan, et sõjaoht on olemas Aasias, Hiina on tõusuteel, pinged India, USA ja Hiina vahel kasvavad Kagu-Aasias, tuleb vaadata asjale laiemalt, sellises olukorras oleks nõrk ja killustunud Euroopa jõuetu palju suuremate jõudude vastu,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles