Politsei: GPS-seadmetele lootmine viib väikelaevu merehätta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli.

Viimase viie päeva jooksul on Lääne prefektuuri tööpiirkonnas merehätta sattunud või madalikule sõitnud kuus väikelaeva. Sageli on põhjuseks see, et kaptenid on hüljanud traditsioonilised merekaardid ja kasutavad vigaseid navigatsiooniseadmeid.

Nädalavahetusel sattus Pärnu lahes mootoririkke tõttu merehätta kaater kümne inimesega pardal. Esmaspäeva ja teisipäeva jooksul sõitsid neli jahti madalikule, kolmapäeval üks. Võrdluseks - eelmisel aastal oli madalikele sõite kokku üksteist.

Peamiseks põhjuseks, miks jahid hätta on sattunud on kaptenite endi sõnul navigatsiooniseadmete vigased andmed, mis annavad merepõhja kohta väärinfot.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu sõnul ei tasuks navigeerimisel lootma jääda ainult moodsatele seadmetele.

«Nende kõrval tuleks turvalisuse tagamiseks kasutada ka traditsioonilisi merekaarte,» soovitas Toomsalu. Toomsalu sõnul oleks mõistlik hoida sisselülitatuna raadiojaam ning vastata merevalvekeskuse kutsetele. «Nii mõnigi madalikule sõit oleks selle abil kindlasti ära hoitud,» ütles ta.

Põhilised kohad, kus madalikule sõidetakse on Väinameri, eriti Vormsi ja Haapsalu piirkond ning sadamatesse sissesõidud. Kui eelmisel aastal sattusid merehätta peamiselt välismaa lipu all sõitvad jahid, siis sellel aastal on kohalike ja välismaa väikelaevade suhe võrdne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles