Merepäevad avavad Noblessneri kvartali püsivalt linnarahvale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noblessneri kvartal.
Noblessneri kvartal. Foto: Toomas Huik

Täna algavad Tallinna merepäevad avavad linnaravale püsivalt seni piiratud Noblessneri sadamaala, et tutvustada areneva äri- ja kultuurikvartali ajalugu ja tulevikuplaane.

Merepäevadega avab Kalamaja kalmistupargi taga, Miinisadama ja Lennusadama vahel asuv Noblessneri kvartal oma territooriumi kõigile huvilistele püsivalt, iga päev kell 9-23. Selleks puhuks valmib mereäärselt kultuurikilomeetrilt alla laskuv trepp, mis lihtsustab oluliselt ligipääsu sadamaalale.

Noblessneri kvartali sel aastal alustatud ulatuslike arendustööde käigus valmib lähiaastail Peetri sadama ligi 300 jahti mahutaval territooriumil kaasaegse kontserdisaali, linnale avatud haljastatud mereääre ning kaheksa majaga kultuurne elu- ja ärilinnak. Esimesed renoveeritud büroohooned valmivad kvartalis 2013. kevadeks.

«Noblessneri sadama sajandivanune tööstusarhitektuur ja sadamaala loovad täiesti unikaalse miljöö. Ka annavad kesklinna lähedus ja merevaade lisaks tuge ambitsioonile kasvada Tallinna üheks hubasemaks ja kaasaegsemaks äri- ja kultuurikvartaliks,» sõnas Noblessneri arendusjuht Marko Noormets.

Kvartali kultuurielu keskmeks kujuneb sadama valukoda, mille haruldase akustikaga kolmelöövilises hoones esitatakse juba aastaid muusikalisi suurteoseid – teiste seas Tõnu Kaljuste Nargen festivali etendusi. Jätkuvalt hakkab ajaloolises kvartalis toimuma ka vilgas sadamaelu.

Tänavustel Tallinna merepäevadel on Noblessneri kvartal esindatud suuremalt kui kunagi varem: merepidustuste ajal kostitab sadamas külalisi Noblessneri suvekohvik, tegutseb vintage-kaupa ehk vanakraami ja Eesti disainerite toodangut müütav disainiturg ning saab mereõhku nautida mõnusa muusika atmosfääris. Noblessneri kontserdilaval annavad kontserdi ansamblid Külalised, Marten Kuningas ning Ultima Thule.

1913. aastal allveelaevade ehitamiseks rajatud tehasekompleksi ajalooga saab tutvuda Tallinna innaplaneerimiseameti ja Noblessneri kvartali ühistöös valminud näitusel «Noblessner – suletud avatud ruum», mis on merepäevade ajal kõigile avatud. Kõik Noblessneri sündmused on külastajatele tasuta.

Merepäevadel pääseb kvartalisse lisaks trepile Tööstuse tänava väravast, läbi Kalamaja pargi avatava müüriukse ning mööda merepäevade tuiksoont ehk rannaserva pidi kulgevat rannapromenaadi.

Noblessneri kvartal kuulub hiljuti 100. sünnipäeva tähistanud BLRT Grupi omandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles