Saaremaa vetest avastati agressiivne ahvenaline

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümarmudil on võõrliik, kes tõrjub välja kohalikke kalu.
Ümarmudil on võõrliik, kes tõrjub välja kohalikke kalu. Foto: Raigo Pajula

Salme valla Lõu küla elanik püüdis eile hommikul kohalikust lahest ennenägematu kala, kelles tuvastas ahvenaliste seltsi kuuluva ümarmudila.

Suur oli kala püüdnud Egon Sepa üllatus, kui ta kala kohta uurides lugeda sai, et 20 cm pikkuse ümarmudila näol on tegemist agressiivse kalaga, kes tõrjub välja kohalikud liigid, kirjutab Saarte Hääl.

Varem on Musta mere piirkonnast pärit ümarmudilat Eestis leitud Pärnu ja Tallinna lahest. Viimases on ta saanud juba niivõrd tavaliseks kalaks, et Prangli saare kalurid pidavat teda päevas mitmesaja kilo kaupa püüdma.

Eesti mereinstituudi ihtüoloogi Markus Vetemaa sõnul ei maksa karta, et ümarmudil kõik teised kalad välja suretab: «Pigem on tegemist sellise sisserändajaga, keda tuleb tõsiselt võtta, sest ta vallutab tõesti suhteliselt suure tüki rannamere ökosüsteemist.»

Ümarmudil võtab kindlasti ära mingi osa emakala ja lesta toidust, kuid 5–10 cm pikkused noored kalad on ise heaks toidubaasiks haugile ja tursale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles