«Tondipoiste» mälestussammas saab nurgakivi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koopia vanaaegsest fotost, millel on Tondipoiste mälestusmärgi originaal. Pildil nähtavat laugjat kõrgendikku taastatava ausamba alla ei tule.
Koopia vanaaegsest fotost, millel on Tondipoiste mälestusmärgi originaal. Pildil nähtavat laugjat kõrgendikku taastatava ausamba alla ei tule. Foto: Toomas Huik.

Järgmise teisipäeva keskpäeval pannakse kunagise Tondi sõjakooli hoone juurde Tondi tänaval «Tondipoiste» mälestussamba nurgakivi.


Amandus Adamsoni loodud, 1941. aastal hävitatud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. See püstitati 1928. aastal neljale sõjakooli kadetile - Aleksander Tombergile, August Udrasele, Arnold Allebrasele ja Aleksander Tederile, kes hukkusid 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatse mahasurumise käigus. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri. Mälestusmärk kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra.

Ajaloolises asukohas taastatava Tondipoiste mälestussamba skulptuurse osa teostab teenekas ja kõrgelt hinnatud emeriitprofessori skulptor Jaak Soans, kes võitis selleks korraldatud riigihanke. Ausamba rajamise konkursi võitis Tallinna Teede AS ning monumendi taastamisele kulub 4 579 790 krooni, mille katab Tallinna linn oma eelarvest.

Nurgakivi asetamisel osalevad kaitseminister Jaak Aaviksoo, Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut, abilinnapea Taavi Aas, Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb, Laidoneri muuseumi direktor Indrek Tarand, erukolonelleitnant Jaak Haud ning KVÜÕA Kõrgema Sõjakooli ülem, major Vahur Murulaid.

Mälestusmärk tahetakse valmis saada 15. maiks, Tallinna päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles