Ministeerium: mikrokiibi paigaldamine pole loomaomanikule odav tegevus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikrokiibi paigaldamine.
Mikrokiibi paigaldamine. Foto: Peeter Langovits

Põllumajandusministeerium leiab, et koerte ja kasside üldise kiibistamise kohustuse kehtestamisel tuleks ennekõike hinnata sellise nõude maksumust ning loomapidajate suutlikkust seda tasuda.

Eestimaa Loomakaitse Liidu nägemuse järgi võiksid kõik koerad ja kassid olla kiibistatud ning luua tuleks üle-eestiline elektrooniline register, mille abil saaks vajadusel lemmiklooma tema omanikuga hõlpsasti kokku viia.

Põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakond loomakaitse ja põllumajandusloomade aretuse büroo juhataja Sirje Jalakas rääkis, et seadus ei kohusta looma identifitseerima mikrokiibiga ning üldise kiibistamise kohustuse kehtestamisel tuleks ennekõike hinnata sellise nõude maksumust ning loomapidajate suutlikkust seda tasuda.

«Kuna mikrokiibi soetamine ning selle paigaldamine pole loomaomanikule odav tegevus, siis võivad kohalikud omavalitsused oma õigusaktides kohalikke olusid arvesse võttes näha ette konkreetse märgistamise viisi või lubada loomade märgistamist erinevate seaduse mõttele vastavate märgistusviisidega,» selgitas Jalakas.

Põllumajandusministeerium on seisukohal, et võimalus loomade registrisse kandmiseks on Eestis olemas ning arvestades majanduslikku olukorda ei ole otstarbekas hakata looma uut registrit, mis kuna olemasolevad registrid täidavad oma funktsiooni rahuldavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles