Psühholoog kinotulistamisest: vägivald sünnitab vägivalda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvatuspsühholoog Tõnu Ots
Kasvatuspsühholoog Tõnu Ots Foto: Sille Annuk

Psühholoog Tõnu Ots leiab, et kinos peaks näitama vähem vägivalda, kui on soov vähendada täna USAs juhtunu sarnaste sündmuste tõenäosust.

Tema sõnul võis USAs Denveri eeslinnas kinos tulistanu olla isegi täismõistuslik inimene. «Vägivalda näitavad filmid suurendavad arusaama, et see on normaalne käitumine,» rääkis Ots Postimehele.

«Mida nooremas eas laps vägivaldsete filmide ja arvutimängudega kokku puutub, seda vähem suudab ta eristada reaalset maailma väljamõeldust. Lapsel puudub oskus nähtut analüüsida ja üldistada,» kõneles ta. «Vägivald sünnitab vägivalda.»

Ots ei pidanud tõenäoliseks, et filmitööstus tänase juhtumi ajel vägivalla näitamist piirab.
Selleks, et midagi muutuks, peaks tema hinnangul vägivalla tsensuur kinos tunduvalt tugevam olema.

Ta tõi positiivse näitena detektiivifilmid, kus ei näidata niivõrd vägivallaakti ennast, kuivõrd seda, mis edasi saab ja kuidas edasi tegeleda.

USAs Colorado osariigis kinos aset leidnud tulistamises hukkus täna vähemalt 12 inimest ja umbes 50 sai vigastada.

Maski kandnud kurjategija avas USAs Colorado osariigis Aurora linnas Batmani-filmi «The Dark Knight Rises» kohaliku esilinastuse seansi ajal inimeste pihta tule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles