Eesti loovutab kaks juveeliäriröövlit Suurbritanniale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cartier' käekellad.
Cartier' käekellad. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti loovutab Suurbritanniale kaks praegu siin vangis istuvat eestlast, keda seostatakse juveeliäride röövides osalemisega.


Kohus nõustus Raivo Loige (25) ja Algo Toomiste (29) loovutamisega Suurbritanniale, kuid alles pärast neile siin narkokuritegude eest määratud vanglakaristuse ärakandmist.

Juhul kui Loiget ja Toomistet enne tähtaega vanglast ei vabastata, peaks nende karistusaeg lõppema 2011. aastal, mille järel nad loovutatakse Suurbritanniale.

Süüdistuse järgi osalesid Loige ja Reigo Jänes (27) ning nende kaks kaaslast 2006. aasta 11. aprillil Leedsi kesklinnas asuva juveelipoe Berry's relvastatud röövimises.

Sel ajal kui Jänes ähvardas poe juhatajat mängupüstoliga, lõhkusid teised mehed haamritega vitriine ja toppisid kotti hinnalisi käekelli ning põgenesid.

Röövlid said saagiks Rolexi, Patak Philippe'i ja Franck Muelleri kellasid kokku 335 225 naela ehk üle 5,5 miljoni krooni väärtuses.

Jänes osales koos kolme mehega ka juveeliäri Watches Switzerland röövimises 2006. aasta 28. juulil Manchesteris. Ka seal ähvardas Jänes poetöötajaid mängupüstoliga, kui teised mehed lõhkusid samal ajal vitriine haamritega ning toppisid kellasid kottidesse.

Mehed peitsid röövsaagi läheduses olnud baari tulettruumi, kust üks jõuguliige selle hiljem minema viis. 29 sekundit kestnud röövi kahjusumma oli 230 000 naela ehk üle 3,9 miljoni krooni.

Uurijad jõudsid Jänese tuvastamiseni DNA-analüüsi tulemusel ning Euroopa vahistamismääruse alusel toimetati Eestis vahistatud mees mullu detsembris Suurbritanniasse.

Jänes tunnistas kohtus, et nõustus röövides osalema, kuna ta oli kodutu, võlgades ja varem kriminaalkorras karistatud. Mehe kinnitusel maksti talle Leedsis toimunud röövis osalemise eest 3500 naela ehk 60 000 krooni.

Jaanuari alguses mõistis Leedsi kohus Jänese kahe relvastatud röövimise eest 12-aastaks vangi.

Suurbritannia ametivõimude kahtlustuse kohaselt osales Toomiste koos Kristo Koiduste (31) ja veel kahe kaaslasega Blackpoolis asuva juveeliäri Leonard Dews Jewellers röövimises 2006. aasta 4. oktoobril.

Sealt said röövlid saagiks 26 Cartier' ja Patek Philippe'i käekella 251 975 naela ehk üle 4,1 miljoni krooni väärtuses.

Eesti loovutas Koiduste Euroopa vahistamismääruse alusel Suurbritanniale mullu detsembri lõpus ning hiljuti mõistis Leedsi kohus ta ühes relvastatud röövimises osalemise eest 10 aastaks vangi.

Suurbritannia seadused võimaldavad relvastatud röövimise eest määrata ka eluaegse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles