Patustanud jalgratturid pandi liiklustesti lahendama

Tiina Kaukvere
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrejs Rusinovskis lahendas eile trahvi vältimiseks liiklustesti ja näitas politseinikele ette uue signaalkella.
Andrejs Rusinovskis lahendas eile trahvi vältimiseks liiklustesti ja näitas politseinikele ette uue signaalkella. Foto: Laura Oks

Väärteomenetlusest pääsemiseks võtsid kümned ratturid eile ette teekonna Tallinnas Rocca al Mare rannapromenaadi juures ootavate politseinike juurde, kes patustajad liiklustesti lahendama panid.


Rocca al Mare keskuses töötav Andrejs Rusinovskis (20) sõitis ühel hommikul mööda rannapromenaadi jalgrattaga tööle, kui politseinik ta kinni pidas ja signaalkella puudumise kohta aru päris. «Olin väga imestunud, kui politsei mind kinni pidas, aga nüüd ma tean, et kell peab olema,» rääkis Rusinovskis, kes ei olnud signaalkellast varem puudust tundnud.

«Kui jalakäija ees on, siis ma olen hoo maha võtnud või peatunud, aga nüüd on mul siis kell!»
Selleks, et kuni 40-eurosest trahvist pääseda, lahendas Rusinovskis eile 15 küsimusest koosnevat liiklustesti koos kümnete teiste ratturitega, kelle suhtes kahel juulikuu nädalal toimunud rangema politseikontrolli käigus väärteomenetlus algatati.

«Minul oli signaalkell just paar päeva enne kontrolli katki läinud,» muheles liiklustesti lahendama kutsutud tudeng Maarja Liis (20), kelle rattal puudusid ka uue liiklusseadusega kohustuseks saanud tuled.

«Paar korda olen kella kasutanud, aga arvan, et kui inimene kõnnib rahulikult oma mõtetes või kuulab muusikat, siis see kell suurt ei aita. Suu on ka peas, saab öelda, laske mööda,» leidis Maarja Liis, kes suhtus siiski positiivselt sellesse, et jalgratturitele pakuti trahvi asemel võimalust reeglid meelde tuletada ja ratas korda teha.

«Me ei tahtnud rattureid kiusata, vaid meelde tuletada, et autojuhid, ratturid ja jalakäijad ei ole üksi, vaid kõik peavad üksteisega arvestama,» põhjendas Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo ennetusteenistuse vanem Kristel-Liis Kaunismaa, miks jalgratturid sel kuul veidi suurema politsei tähelepanu osaliseks said. «Põhiline oli see, et pimedal ajal sõideti tuledeta, alla 16-aastastel ei olnud kiivreid või puudusid helkurid,» võttis Kaunismaa rikkumised kokku.

Kella puudumist täheldati ühel kolmandikul rikkujatest, kelle suhtes algatati väärteomenetlus enamasti siis, kui puudusi oli lisaks kellale veelgi.

Hiljuti Tartust Tallinna kolinud Meelise (27) suhtes algatati väärteomenetlus, kuna tal ei olnud esi- ega tagaratta küljes kohustuslikke helkureid. Eilseks oli ta need endale muretsenud. «Leian, et see on jabur, et nii kontrollitakse,» ütles Meelis.

Kaunismaa sõnul on jalgrattaõnnetused viimasel ajal paraku mitmekordistunud
1.–15. juulini liiklusjärelevalve käigus kontrollitud jalgratturid, kes eeskirjade vastu eksinud olid, said juba eelmisel nädalal trahvist pääsemiseks Pirital politsei ennetustelgis testi lahendada ja ratast näidata. 65 kutsutust ilmus kahe päeva jooksul kohale 43 ratturit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles