Mauri Kiudsoo: Sinimägede lahingute tähtsust on teistel raske mõista

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusüritus Sinimägede memoriaali juures Grenaderi mäel.
Mälestusüritus Sinimägede memoriaali juures Grenaderi mäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti relvagrenaderide 20. diviisi veteranide ühenduse juhatuse esimehe Mauri Kiudsoo hinnangul on Sinimägede lahingute tähtsust nii Venemaale kui ka Lääne-Euroopale keeruline selgitada.

Ajaloolaste hinnangul jäi tänu Sinimägede kaitsjatele Punaarmee poolt vallutamata Soome ja väga palju eestlasi jõudis Stalini terrori eest läände põgeneda, vahendab ERR Uudised.

«Ma arvan, et ega Lääne-Euroopa ei mõista meid kunagi, kuna nemad ei saanud kogeda seda kommunismi õudust,» ütles Mauri Kiudsoo.

Tema sõnul läksid eesti mehed Saksa sõjaväkke 1941. aasta terrori tõttu, kui nende naisi, lapsi ja lähedasi tapeti ja viidi Siberisse.

«Need, kes sõdisid idapataljonides, läksid võib-olla tõesti päästma oma sugulasi Siberist, aga need, kes läksid 1944. aastal ja seisid siin müürina, nemad tegid seda sellepärast, et Eesti Vabariigi viimase presidendi kohusetäitja neid selleks kutsus,» rõhutas Kiudsoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles