Tartu Ülikooli botaanikaaias kasvatas Rivier’i titaanjuur hiiglasliku õisiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivier’i titaanjuure hiiglaslik tume-lihapunane õisik.
Rivier’i titaanjuure hiiglaslik tume-lihapunane õisik. Foto: Tarmo Niitla

Tartu Ülikooli botaanikaaias avanes eile Rivier’i titaanjuure hiiglaslik tume-lihapunane õisik – kõrgus 164 sentimeetrit (millest õisik 85 ja õisikuvars 79 cm) ja läbimõõt 25 sentimeetrit.


Tavaliselt jääb looduses Indoneesiast Jaapanini leviva Rivier’i titaanjuure õisiku kõrgus alla pooleteise meetri. Selle titaanjuure vanus pole täpselt teada, kuid botaanikaaia aedniku Jaan Kotteri sõnul on taim vähemalt kuueaastane. Nimelt kasvab õisik üldjuhul koos taime vanusega.



Õisikute vänge lõhn, mis olenevalt liigist looma- või kalaraibet või kõdunevat puitu või väljaheidet meenutab, on ilmselt ebameeldivamaid lillelõhnu.



Pirakat õisikut ei jagu vaatamiseks  kauaks, ehk selle nädala lõpuni – nii suure õisiku «pidamine» on taime jaoks luksus ja õitsemise iga päev võtab palju energiat.



Lisaks võib Tartu Ülikooli botaanikaaias praegu õitsemas näha ligi 50 liiki ja sorti orhideesid. Teks ja fotod: , TÜ botaanikaaia metoodik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles