UNESCO peab võru ja setu keelt ohustatuks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrukeelne pressiteade.
Võrukeelne pressiteade. Foto: www.wi.ee

Ühinenud Rahvaste Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon (UNESCO) koostatud uues keeleatlases on võru ja setu keel on märgitud kui «kindlasti ohustatud» keeled.

Veebruari lõpus avaldatud UNESCO «Maailma ohustatud keelte atlas» on enam kui 30 keeleteadlase ühistööna koostatud interaktiivne võrguväljaanne, mis annab teavet ligi 2500 erineval ohustatuse astmel keele kohta, teatas Võru Instituut.

Atlas rühmitab ohustatud keeled viide riskiastmesse: ohustatud, kindlasti ohustatud, väga ohustatud, kriitiliselt ohustatud ja väljasurnud keeled.

Eestist on atlases märgitud 50 000 kõnelejaga võru-setu keel kui «kindlasti ohustatud». Samasse ohuklassi on arvatud mustlaskeel ja jidiš, mida räägitakse lisaks paljudele teistele Euroopa maadele ka Eestis.

Eestile lähemal asuvaist keeltest on atlases märgitud ohustatuks Ida-Lätis kõneldav latgali keel ja väga ohustatuks Ingerimaal kõneldav isuri keel.

Kriitiliselt ohustatud on samuti Ingerimaal kõneldav vadja keel ja Lätis kõneldav liivi keel. Kokku kõneldakse UNESCO andmeil maailmas umbes 6700 keelt.

Kogu maailmas on atlase andmetel enam kui 200 suhteliselt hiljuti väljasurnud keelt, 538 maailma keelt on kriitiliselt ohustatud, 502 väga ohustatud, 632 kindlasti ohustatud ja 607 ohustatud.

UNESCO peadirektor Koïchiro Matsuura rõhutas pressiteates kõikide keelte tohutut tähtsust maailma kultuurilise ja bioloogilise mitmekesisuse säilitamisel ning kutsus üles ohustatud keeli kaitsma.

UNESCO keelteatlase eelmised väljaanded pärinevad aastaist 1996 ja 2001. Uue atlase paberväljaanne peaks ilmuma juba sel kuul. Võrguväljaande leiab aadressilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles