100 aastat Raoul Wallenbergi sünnist: külma sõja esimene ohver

Ülo Tuulik
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Wallenbergi memoriaali avamine Göteborgis 2007. aastal.
Raoul Wallenbergi memoriaali avamine Göteborgis 2007. aastal. Foto: Corbis/Scanpix

Kirjanik Ülo Tuulik kirjutab, et Rootsi diplomaat ja juudipäästja Raoul Wallenberg näitas, mida tähendab täie mõistuse juures olemine selle algses puhtuses ja nõudlikkuses. Ometi puudub tema traagilise elulõpu täpseks mõistmiseks uurijail siiani üks eriti oluline, tõenäoliselt kõikeavav dokument.

Lubjanka vanglakompleksi peaarst polkovnik Aleksandr Smultsov kirjutas 17. juulil 1947 omakäelises raportis NSV Liidu julgeolekuministrile kindralpolkovnik Viktor Abakumovile: «Teile teadaolev kinnipeetu Wallenberg suri ootamatult täna öösel oma vangikongis oletatavalt müokardi infarkti tagajärjel.»

NSV Liidu julgeolekuministeeriumi ja välisministeeriumi dokumendiregistrid näitavad, et samal kuupäeval on minister Abakumov juhtunust kirjalikult teavitanud välisminister Vjatšeslav Molotovi. Nii kõrge infovahetus pidi kahtlemata sisaldama 20. sajandi ühe suurima müsteeriumi usaldusväärset dokumentaalset avamist, kuid see dokument on leidmatu siiani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles