Mänguverega mängija kinkis pärisverd

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veri voolab veenist verekotti viis-kuus minutit.
Veri voolab veenist verekotti viis-kuus minutit. Foto: Margus Ansu

Torked sõrme ja veeni pole näitleja arvates kõneväärt.

Emajõe Suveteater küsis «Viimase Dracula» etenduseks Tartu verekeskuselt plastist verekotte. Vastu sai keskus pool tosinat teatri priipääset doonoreile ning 450 milliliitrit näitleja Jaanika Tammaru B-positiivset verd.

Doonoriks tõukas näitlejanna asjaolude kokkulangemine: kliinikumi verekeskuse verepõud, viimasega kaasnenud ajakirjanduslik huvi ja mõistagi otsesed vihjed vereloovutusele Mart Kivastiku teatritükis, kus Tammaru mängib alaliselt tilguti küljes rippuva professori Dra assistenti.

«Vereimemist laval ei näe, aga veri on kogu aeg kohal ja pidevalt õhus küsimus, kust see tuleb,» paotas Tammaru tänaseks kaks korda mängitud «Viimase Dracula» eesriiet. «Mina käin professorile verd juurde toomas, aga kas ka andmas, see jääb pealtvaatajate oletada.»

Harjumus minestada
Päev enne esietendust veereb lisaks Jaanika Tammarule verekeskuse teed teinegi näitleja, Karl Edgar Tammi. Kivastiku tükis peab tema kehastama agarat tudengit, kes sehkendab ülikooli kõrvalt nii advokaadibüroos kui parteitööl.

«Mul on sellised kogemused, et kui on tulnud arsti juures veeniverd anda, on mul pea alati pilt taskusse läinud,» avaldab Tammi. Tähendab, näitleja läheb verekeskusse teadlikult pilti tasku panema!?

«Ei-ei. Väike kartus on, aga ma tunnen, et tahan seda teha. Eks paista.» Tammi näolt õhkub muretus ja täiesti normaalne jume.

«Kerge ärevus on ikka,» tunnistab täienduseks enda kohta Tammaru.
Mõlemad on doonorlusele varem mõelnud, kuid alati jätnud tegemata otsustava viimase sammu.
«Üks tuttav riputas Face­­booki teate, et praegu on verekeskusel verd väga vaja ja et ta ise käis just andmas,» kirjeldab näitlejapiiga. «Küsisin endalt: aga miks ma pole seni ise käinud? Ega ei osanudki hästi vastata.»


Pilk pigem mujale
Verekeskuse registratuuris võtab esmased doonorid letti ülilahke klienditeenindaja Sirje Saar. Isikuandmete kirjapanek võtab mõne minuti, järgneb terviseküsimustiku täitmine tuliuutes nummerdatud arvutiboksides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles