19 elektriautot jõudsid politsei kasutusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis Mitsubishi esindus Tallinnas politsei- ja piirivalveametile üle kuus elektriautot Mitsubishi i-MiEV, keskkriminaalpolitsei sai neile mõeldud neli autot kätte juba reedel ning üheksa masinat peaks lähipäevil jõudma väljaspool Tallinna asuvatesse politseijaoskondadesse.

Aprillis jagas riik erinevate ministeeriumide ja nende allasutuste vahel 75 elektriautot, mis olid üle jäänud CO2 kvooditehingu käigus soetatud ja sotsiaaltöötajatele mõeldud 507 Mitsubishi i-MiEV autost. Politsei- ja piirivalveametile (PPA) eraldas riik neist 19 ning täna jõudsid kuus elektriautot Mitsubishi esindusest Tallinna politseijaoskondadesse.

Keskkriminaalpolitsei sai oma neli elektriautot kätte reedel, täna üle antud kuuest autost kaks läheb korrakaitsepolitseile, kaks põhja prefektuurile, ühe saab politsei logistikabüroo ning ühte hakkavad jagama kodakondsus- ja migratsiooniameti ning finantsbüroo töötajad. Ülejäänud üheksa elektriautot on mõeldud Tartu, Pärnu, Viljandi, Jõhvi ja Rakvere politseijaoskondadele.

PPA logistikabüroo juhataja Tauno Tuisk kinnitas, et elektriautod hakkavad toetama politsei osakondade ja prefektuuride tööd taustajõudude, mitte operatiivsõidukitena.

«Oleme otsustanud kasutada neid sõidukeid puhtalt taustajõudude ja tugitegevuste raames. Elektrisõidukid on kõik kavas jätta tsiviilvärvidesse, politsei eritunnused me neile peale ja külge ei kleebi ning lisaseadmeid ei paigalda,» lausus ta.

Tuisu hinnangul seab elektriautode kasutusele politseis omad piirid suhteliselt piiratud läbisõit ühe akulaadimise kohta ning seetõttu lähevad masinad suurematesse tiheasustusega linnadesse. Politseiametnikud hakkavad elektriautosid kasutama etteplaneeritud lühemate sõitude tarvis, näiteks kui uurijal on tarvis kohtusse või kriminalistikalaborisse minna.

«Need on selgelt etteplaneeritud tegevused, mille jaoks saab aku eelnevalt täis laadida ning minna ja oma sõit ära teha,» märkis Tuisk.

PPA korraldab oma töötajatele enne elektriautode rooli istumist esmase koolituse. Esimesed politsei autojuhid said kiire ülevaate Mitsubishi i-MiEV elektriautost, selle laadimisest ja toimimisest juba kohapeal, autofirma müügidirektor Üllar Borni käest.

Elektriautode kogukulu ühe kilomeetri läbimiseks on PPA esialgsete arvutuste kohaselt umbes kolmkümmend protsenti väiksem kui sisepõlemismootoriga autodel. Tuisk rõhutas, et senised arvutused on olnud teoreetilised ja paberil, sest elektriautodega pole politseiametnikud veel tööd teinud ega sõitnud. Järgmisel suvel, kui elektriautod on juba aasta aega politseinikke teeninud, saab teha rohkem järeldusi elektriautode võimekuse ja rolli üle politseis.

«Me teeme siin testi ja usun, et aasta pärast kui oleme sõitnud nendega ka läbi talveperioodi, saame juba kuluarvutused üle täpsustada ja pole üldse välistatud, et tulevikus elektri- ja miks mitte ka hübriidsõidukite osakaal meie masinapargis hakkab järk-järgult suurenema,» rääkis Tuisk.

Talveperioodiks saavad elektriautod alla naastrehvid, mis jõuavad Jaapanist Eestisse septembris.

PPA autopargis on praegu ligi 1000 sõiduautot, maasturit ja väikebussi. Tuisk tunnistas, et 19 elektriautot on sellega võrreldes üsna marginaalne kogus, kuid algus seegi. Ta lisas, et maailmas pole väga palju riike, mille politseiasutused oleks enda masinaparki elektrisõidukeid võtnud. Elektriautosid kasutavad erinevates rollides näiteks Norra, Saksamaa ja Portugali politseinikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles