Kaitsevägi ja USA saatkond mälestasid 46 aasta eest Vietnami sõjas hukkunud eestlasest lendurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sängigati USAs Arlingtoni sõjaväekalmistul mulda 46 aastat tagasi Vietnami sõjas hukkunud eestlasest lenduri Aado Kommendanti säilmed. Eesti kaitsevägi ja USA saatkond pidasid Ämari lennuväebaasis langenud lenduritele pühendatud ausamba juures mälestusteenistuse.

Kaitseväe, USA saatkonna ja hukkunud lenduri sugulaste kõrval tuli Aado Kommendantile austust avaldama erukindral Aleksander Einseln. Einseln osales USA vägedes Vietnami sõjas 1965-1966. aastal ning viibis muu hulgas ka piirkonnas, kus major Aado Kommendanti ning kolonelleitnant Charles M. Wallingu hävitaja F-4 Phantom alla tulistati. Erukindral on rääkinud ka lenduritega, kes allatulistamist pealt nägid.

«See on väga oluline igale sõdurile, madrusele ja lendurile, igaühele, kes sõjas on olnud, et nende riik neid ei unusta,» sõnas Einseln mälestustseremoonia järel.

Eesti Vabariigi president Toomas-Hendrik Ilves saatis enda poolt pärja, mis asetati Ämari lennuväebaasis kõikidele langenud Eesti lennuväelastele pühendatud mälestusmärgi «Viimane lend» jalamile.

Kaitseväe poolt pani mälestusmärgile pärja ja pidas kõne õhuväe ülem, brigaadikindral Valeri Saar. Ka tema rõhutas kui oluline sõdurite jaoks on teadmine, et riik ja rahvas neidmäletama jäävad.

«Tänane tseremoonia on oluline kõigile sõjas osalenuile,» ütles õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar. «Sõdurile on väga oluline teada, et riik hoolib oma kaitseväelastest ja ei jäta mingil juhul oma sõdureid maha. Sellest räägib ka fakt, et Ameerika Ühendriigid tegid Vietnamisse kolm reisi, et isegi üle neljakümne aasta hiljem leida täna mälestatavate kangelaste säilmed ja matta need kodusesse mulda,» lisas brigaadikindral Saar.

Ameerika Ühendriikide poolt tuli Ämarisse austust avaldama USA saatkonna ajutine asjur Robert Gilchrist. Oma kõnes märkis ta, et Aado Kommendant polnud mitte ainult noor ameeriklane, kes sõjaajal vabatahtlikult väeteenistusse astus, vaid ka vapper ja pühendunud eestlane, kes kaitses rahu ja vabadust, mida tema pere Ameerikas nautida sai.

Mõnetunnise vahega peeti mälestustseremoonia ka USAs, kus Aado Kommendanti säilmed maeti sõjaväeliste auavalduste ja sugulaste silme all Arlingtoni sõjaväekalmistule.

Täna möödus 46 aastat eesti rahvusest USA piloodi major Aado Kommendanti  ja tema lennumeeskonna liikme kolonelleitnant Charles M.Wallingu hukkumisest Vietnami sõjas.

8. augustil 1966. aastal teatati nende hävitaja allatulistamisest Vietamis, Song Beni provintsis. Hukkunute säilmed leiti 2010. aastal, kuid isikud tuvastati nüüd.

USA kaitseministeeriumi sõjavangide ja kadunud isikute büroo (DPMO) teatas 11. juunil käesoleval aastal, et on tuvastatud kahe Vietnami sõjas kadunuks jäänud sõjaväelase säilmed ning andnud need üle perekondadele matmiseks täiemõõduliste sõjaväeliste auavalduste saatel. Üks neist tuvastatud isikutest oli eestlane Aado Kommendant.

Aado Kommendant sündis 09. augustil 1941 aastal Järvamaal Peetri kihelkonnas Nurmsi külas Meeri ja Verner Kommendandi peres. Aado Kommendant lahkus Eestist 1944 aastal koos vanematega. Esmalt jõuti Saksamaale, kus elati 1950. aastani põgenikelaagris, 1950. aastal jõudis kolmelapseline pere Ameerika Ühendriikidesse, seal asuti elama New Jerseysse Lakewoodi. 1960. aastal lõpetas Aado Kommendant Lakewoodi keskkooli, 1964. aastal Miami ülikooli Floridas majandusjuhtimise erialal. Samal aastal astus ta tegevteenistusse, eesmärgiga saada pärast viieaastase sõjaväeteenistuse lõppu tsiviilpiloodiks.

Teenistust USA õhujõududes alustas Ando Kommendant leitnandi auastmes ning peale kahte aastat lennukoolis teenis ta alates 1966. aasta juulist Vietnamis 557. taktikaliste hävitajate eskadrillis, mis baseerus Cam Rhani lahe ääres. Kuu hiljem, 17. lennul tulistati tema juhitud hävitaja alla.

1966. aasta 8. augustil olid õhusõiduki kapten Charles M. Walling ja relvasüsteemide operaator Aado Kommendant hävitus-pommituslennukiga F-4C Phantom õhutoetusmissioonil Vietnami Song Be provintsis. Samas piirkonnas viibinud ameeriklased teatasid, et nägid lennukit alla kukkumas, kuid ükski langevari ei avanenud. Otsingu ja päästeoperatsioon õnnetusele järgnenud päevadel edu ei toonud.

Järgmisel hommikul, leitnant Kommendanti 25ndal sünnipäeval teatasid relvajõudude esindajad tema vanematele, et nende poeg on jäänud teadmata kadunuks.

Major Aado Kommendant on autasustatud USA autasudega The Distingushed Flying Cross, The Air Medal ja The Purple Heart.

«Staatus Missing in Action (lahingus kadumaläinud) kehtib 12 aastat ning tema ema ja isa lootsid lõpuni, et äkki on poeg imekombel ellu jäänud,» rääkis Martin Komendant, kelle jaoks Aado oli vanaisa vennapoeg.

Ta lisas, et Eestisse jäänud pereliikmed teadsid Ameerikasse pääsenud sugulaste tegemistest üsna palju ning olid ka kursis Aado saatusega. «Tema perekonnaliikmed pole keegi veel Eestisse tulnud, kuid tema onupoeg ja –tütar on korduvalt siinmail käinud. Mina nägin nende peret esimest korda 1990. aastal. Seal oli Aado pilt seina peal ja Purpursüda selle all,» meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles