17 maksukuritegudes süüdistatavat astub kohtu ette

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas 14 inimesele ja kolmele ettevõttele süüdistuse maksukuritegudes, millega tekitati riigile aastail 2006–2007 üle 22 miljoni krooni kahju.

Süüdistuse järgi asutas Hardi (41) maksupettuste toimepanemiseks kuritegeliku ühenduse, kuhu kuulusid ka Veiko (41), Monika (38) ja Liis (32). Eeluurimisel kogutud andmetel aitas see ühendus 2006. aasta jaanuarist kuni 2007. aasta novembrini kaasa valeandmete esitamisele 12 ettevõtte maksudeklaratsioonides, mille tulemusena jäi riigile laekumata kokku 22,45 miljonit krooni ehk 1,43 miljonit eurot käibe-, tulu- ja sotsiaalmaksu, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Süüdistuses kirjeldatud skeemi alusel asutas Hardi koos Monika, Veiko ja Liisiga maksupettuste toimepanemiseks 12 varifirmat ehk n-ö arveveskit, millel puudus reaalne majandustegevus. Hardi korraldusel koostasid Liis, Monika ja Veiko varifirmade nimelt fiktiivseid arveid ja muid maksuarvestuseks vajalike dokumente, mis edastati Romani (38), Igori (57) ja Urmase (41) vahendusel maksude tasumist vältida soovivatele ettevõtetele, mida oli samuti kokku 12. Enamik neist tegutses ehitus-, remondi- ja metallitoodete valdkonnas.

Selleks, et näidata tehingute toimumist, kandsid need ettevõtted fiktiivsete arvete alusel raha varifirmade pangakontodele. Süüdistuse andmeil võtsid Hardi, Monika, Veiko ja Liis seejärel raha pangakontodelt sularahana välja ja tagastasid selle ülekande teinud ettevõtetele, saades tasu 3,75-6 protsenti tehingu summast. Vaheltkasu jagasid nad omavahel.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur Hardile süüdistuse kuritegeliku ühenduse organiseerimises, kaasaaitamises maksude maksmisest kõrvalehoidmisele suures ulatuses ja dokumendi võltsimises.

Süüdistuse maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses said n-ö arveveskite teenuseid kasutanud ettevõtete juhatuse liikmed Gennadi (40), Dmitri (33), Sergei (55), Andrei (31), Jekaterina (28) ja Aivar (46). Sama süüdistuse said juriidiliste isikutena ka praeguseks pankrotistunud osaühingud Granteks Ehitus, Bekon ja Bergossi.

Ülejäänud üheksast ettevõttest kaks on kohus juba maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises süüdi mõistnud, nelja ettevõtte ja nende juhtide osas lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse otstarbekuse põhimõttel ja kolm äriühingut on likvideeritud, kuid nende juhid peavad kohtu ette astuma.

Süüdistus kaasaaitamises maksude maksmisest kõrvalehoidmisele suures ulatuses esitati Monikale, Veikole, Liisile, Romanile, Urmasele, Igorile, Gennadile ja Jekaterina isale Vassilile (55). Lisaks süüdistatakse Monikat ja Veikot kuritegelikku ühendusse kuulumises; Monikat, Veikot ja Liisi dokumendi võltsimises ning Vassilit tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.

Kriminaalasja kohtueelse menetluse viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja seda ta juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles